Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Högergrenblockering

ArbetsEKG. Hög ansträngning, brödtobehag samt andfåddhet. ViloEkg före undersökningen visar sinusrytm med small QRS. Under arbetet utvecklas höger grenblockering som upphör efter 2 min i vila. Till slut höger grenblockering återkommer och är kvar vid testslut. Innan RBBB utvecklas inga signifikanta ST -sänkningar noteras. Ordinär Puls och BT reaktion. Inga arytmier. Par. Noterar svag kontinuerlig bröstsmärta vid ankomst som blev stark under belastning. Gränblockerings utveckling under belastning gör ST-höjningar på laterala avledningar svårtolkad.
Kan jag ha symtom som andfåddhet, trötthet, lite yrsel och illamående plus bröstsmärta vid ansträngning av detta. Upplever att sett har förvärrats senaste halvåret. Har också känt vibrationer i bröstet ibland. Ultraljud bra, kärlröntgen bra, lungröntgen bra.
Marie

Hej Marie,
Ett grenblock innebär att hjärtats kammare slår i otakt, i ditt fall drar vänster kammare ihop sig före höger, då du har grenblocket.
Många människor märker inte att de har ett grenblock då och då men några kan känna en lättare konditionsnedsättning.Jag tror inte din trötthet, yrsel och illamående som du skriver orsakas av ett ev. intermittent grenblock.
Alla andra us. är normala. När du känner "vibrationer" i bröstet känn på din puls att hjärtrytmen är normal.

Bästa hälsningar,

Thomas Fåhraeus
Bjärred