Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Höger grenblockering

Gjorde arbets-EKG utvecklade högergrenblockering. Fick också starka smärtor i bröstet och blev mycket andfådd. Har under en längre tid haft ont i bröstet och ut i ryggen vid ansträngning, är fruktansvärt trött och är ofta andfådd och hostar.
Vad kan detta bero på? Marie

Hej Marie

Grenblock i hjärtat betyder att den elektriska impulsen inte går ner i höger eller vänster kammare, som den normalt gör.Man talar om högersidigt eller vänstersidigt grenblock. Ibland går pulsen fram till en kammare men släpar efter något. Det kallas inkomplett grenblock, till skillnad från komplett grenblock som helt hindrar impulsen att gå den normala vägen (grenen) till ena kammaren. Allt detta syns lätt på ett vanligt EKG.
Dina smärtor i bröstet och ut i ryggen kan beror på att du har kärlkramp, vilket innebär att hjärtat syresätts dåligt pga trånga kranskärl.Kan också finnas andra förklaringar men det måste du få hjälp att utreda vidare och inget vi kan ge svar på.
Jag hoppas att den som gjorde arbetsprovet skickar svar till din remitterande läkare för vidare utredning.

Lycka till
Mvh
Maria
Pacemakersköterska