Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Höga höjder med pacemaker

Jag planerar att resa till Peru om några veckor. Jag har en pacemaker sedan 1 och 1/2år. Den fick jag eftersom jag hade mycket o länge ihållande hjärtflimmer. Med Metoprolol blev hjärtat för långsamt, därav pacemakern. Sedan jag fått den har jag mått bra, bortsett från någon enstaka gång med ihållande flimmer ( 3 -4 timmar. Sedan 2 månader tränar jag och har inte haft något flimmer alls mer. Jag har mått så bra att jag inte alls gjorde mig några bekymmer inför resan till Peru. Men nu har jag blivit betänksam: Jag ska inte vandra Inkaleden men vi kommer ju att vara på höga höjder upprepade gånger. Hur ska jag förhålla mig? Är det oförnuftigt att resa?

Birgit

Hej,

Din fråga kan nog bara din läkare svara på. Jag vet inte orsaken till att du har förmaksflimmer som kan förekomma både i friska hjärtan med normal kammarfunktion och vid påvisbar hjärtsjukdom.
Pacemakern klarar höga höjder dvs den stimulerar hjärtat som den skall. Jag vet inte vilka höjder du beräknar vandra på men du bör nog få klartecken från din hjärtläkare först som undersökt dig.

Mvh

Thomas Fåhraeus
Lund