Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Hög puls efter pacemaker op, är det vanligt och i så fall hur länge?

Hej!
Jag fick en pacemaker den 1 november och har efter det fått en puls på runt 100 (har tidigare haft runt 80 i puls). Är det ta normalt och när återgår det i så fall till den vanliga rytmen? Känner mig också väldigt orkeslös, kan det hänga ihop med den höga pulsen?
MVH Camilla

Hej Camilla

Om man har haft ett AVblock II-III och får en pacemaker så kan pulsen ligga lite högre någon timma efter och detta pga sinusknutan är lite upp i varv efter ha försökt hålla en normal puls under tiden du haft ditt AVblock.Men du skriver att din puls tidigare har varit kring 80 vilket inte tyder på någon blockering. Du har ingen infektion i kroppen? Detta kan göra att pulsen går lite snabbare än vad det brukar. Har du en sensor som ska ta upp din puls så kan den vara lite "tufft" inställd och kanske då ger dig en högre frekvens av en liten aktivitet. Ta kontakt med din pacemakermottagning för att få svar på din fråga. Jag har för lite information för att kunna ge ett rätt svar.

Lycka till
Maria Pacemakersköterska