Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Hjärtrusning tillsammans med AV block

Hej! Låg i helgen inlagd med hjärtrusning som höll i sig i 6 timmar. Pulsen var oregelbunden och jag var yr och mådde illa. Själv trodde jag det var en infarkt eller förmaksflimmer men det visade sig "bara" vara ett AV block 2 typ 1 som höll i sig hela hjärtrusningen och gav den konstiga pulsen. Jag fick ingen behandling då betablockerare inte gick att sätta in då jag har AV block. Nu i efterhand funderar jag på några saker. Hur kunde blocket komma tillsammans med hjärtrusning - jag trodde att AV block hörde ihop med för LÅG puls. Jag förstår att en pacemaker inte hade påverkat hjärtrusningen men hade den tagit bort AV blocket trots att pulsen var så hög (runt 120 i vila)! (kvinna 42 år)

Hej,

När hjärtats tändstift, sinusknutan i höger förmak skickar ut över ex. 100 imp/ min, så hinner ibland inte alla impulserna komma ner till kammaren. Enstaka impulser blockeras, det blir en kort paus i pulsen. Motionerar man och får upp pulsen så brukar adrenalinet hålla farten uppe i AV- noden så att inga blockeringar sker.
AV block lll har låg puls är är en klar pacemakerindikation.

Pacemakrar brukar inte kunna bryta snabb puls.

Med vänlig hälsning,
Thomas Fåhraeus
Lund