Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Hjärtklappning tonåring

Hej hej, jag är en tjej på snart 16 år och jag har under (de senaste året?) upplevt konstig hjärtklappning. Det kan komma från ingenstans och hålla på i allt från några sekunder till en minut. Jag får panik fördet känns som om hela kroppen stannar upp. Jag vet inte om det här är nånting som jag kan kolla upp eller liknande, då det kan komma med flera veckors mellanrum. Som jag har säkert inte haft det på en månad men idag hade jag det i säkert en halv minut. Det är otroligt obehagligt och det har hänt att jag har börjat gråta av panik. Det kan komma både komma vid vila och rörelse. Är det något att kolla upp eller är det sånt man kan få i tonåren?

Hej,

Cirka en på 500 kan få hjärtklappningsattacker under tonåren. En vanlig orsak till detta är att det finns en sk extrabana i hjärtats retledningssystem. Retledningssystemet kan liknas vid ett nervsystem även om det inte finns några nerver i hjärtat. När hjärtklappningen plötsligt börjar så snurar en elektrisk impuls runt i hjärtat mellan förmak och kammare. Det kallas för återkoppling eller reentry på engelska. Cirka 80 % av hjärtklappningar hos ungdomar orsakas av detta. På läkarspråket kallas hjärtklappningen för supraventrikulär takykardi. En vanlig form benämns WPW takykardi.
Du kan söka på dessa ord på Googles och få mer information.
På denna webbsida kan du läsa om det under fördjupningar.

Du skall söka läkare för detta och helst få en remiss till en hjärtspecialist. Vanligtvis är det ganska lätt att bota med en behandling som heter ablation. Man för in en elektrod i hjärtat och förstör extrabanan och då kan hjärtklappningen inte uppstå mer. Du blir helt frisk.

Hjärtklappningen är ibland mycket obehaglig framför allt när pulsen går upp mot 200 slag/ minut. Men den är sällan farlig och slutar ofta av sig själv. Om du har hjärtklappning längre än 15 minuter och känner dig allmänpåverkad så åk till akutmottagningen. Där kan man ge dig mediciner som bryter hjärtklappningen.

Så ring läkare och beställ tid. Se till att du får remiss till hjärtspecialist. En del läkare brukar säga att det " växer bort" med åren, men det kan ta många år.

Lycka till,

Med vänlig hälsning,
Thomas Fåhraeus
Lund