Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Hjärtklappning - hjälp!

Är kille, 23 år.
I perioder alltid varit lagt lite åt det oroliga hållet, höga krav, prestationsångest, som barn/tonåring hade jag mycket ångest, panikattacker, generell ångest ofta osv.
Men om jag bara visste vad som skulle komma.

Det började väl vid 17-18 års ålder. Hjärtat. Någon skrämmande händelse gjorde så att jag fick hjärtklappning.
Sedan dess blev jag livrädd för att få just hjärtklappning, jag tänkte på det KONSTANT, gick runt och mätte pulsen, pulsen blev skyhög av allting. För att jag just var rädd för att få hög puls, fick jag det
Det blev som rutin, varje morgon.. rädd för att få hjärtklappning - får det. Någon gång vart det så extremt, typ när jag hade prov(och inte kunde fly), hade skyhög puls i timmar. Efteråt var jag så deppig, jag tar kål på mig själv kändes det som. Nu måste väl hjärtat ha tagit skada?
Tillslut var det bara per automatik hjärtklappningen startade(vid vissa specifika tider på dagen, i samband med lunch på jobb, på morgonen påväg till jobb och vid uppstigning/frukost). Och med rädslan att för varje minut som går i hjärtklappningen, sliter jag ut hjärtat.
Har gjort EKG, men det visade inget.
Läkarna såg min väldigt höga panikpuls och skrev ut betablockerare. (obs, det var för ca 4 år sen)
Det blev så bra, kunde göra allt i mitt liv igen.. Lämna mardrömmen av ångest och rädsla att slita ut hjärtat bakom mig.
...............
Tills jag fick tillbaks hjärtklappningen (i ett redovisningssammanhang) TROTS 50 mg atenolol. Hur är det möjligt? Tar inte medicinen BORT hjärtklappningen, eller bara minskas det?
Sen fick jag hjärtklappningen mer regelbundet igen, så jag trappade upp till 100 mg. Och allt blev bra igen.
TILLS, jag blev drogad på en fest av drogen "magic mushrooms" av en "sk" kompis. Det var hemskt, hjärtklappningen blev skyhög.
Men det var bara den gången, sen var pulsen normal igen, svampen kanske hade ngt ämne som gör att pulsen höjs vad vet jag?

Och var är jag nu då? Jo. Mina betablockerare började ta slut, och jag ringde som vanligt för att få ett nytt recept. Men då säger dem att de vill att jag kommer in på besök först, att jag är väldigt ung för att äta 100 mg och de ville träffa mig..
Min förra läkare som sa att det var ok med 100 mg har slutat och när han skrev ut det senaste receptet ändrade han aldrig där det stod: 50 mg vid behov. Det har stått det sen jag började äta beta från allra första början.. Men han sa att jag kunde ta 100 eftersom 50 mg fick hjärtat att klappa ändå..
Väl på vårdcentralen möts jag av en rätt otrevlig kvinna, hon säger att jag har lågt blodtryck och att jag inte får ta 100 mg, "det kan vara farligt för hjärtat att ha lågt blodtryck också" . Jag måste alltså gå tillbaks till den jobbiga vardagen av daglig hjärtklappningångest. Jag förklarar för henne, är det bättre att ha mycket hjärtklappning då? Hon svarar knappt, bara snäser fram att jag ska ta 50 mg och sen får jag gå..
Dessutom skriver hon bara ut ett recept.
Jag har nu sedan dess daglig hjärtklappning och ångestfixering kring att jag skadar mitt hjärta. (dock hjälper de 50 mg jag tar nu,- endel utan de hade hjärtklappningen varit värre)
Igår hade jag 24 h ekg, det var mycket jobbigt, fick värsta panikångesten inne hos läkaren, sen när ekg:t kommer på mig.. vad händer, jo pulsen normaliseras. Från att ha varit på max.

Min kropp jobbar emot mig. Det är inte lätt detta..
Det jag undrar nu är:
- Skadar jag mitt hjärta pga min hjärtklappning? (jag har inte hjärtklappning nonstop men får det flera gnger under en dag tex när jag reser mig upp från sängen, ska ta bussen, ska träffa ngn (småsaker som man kan va lite nervös för blir ggr 100 pga jag är rädd för att få det - så får jag det)
- Tar inte betablockerare 50 mg bort hjärtklappning, eller minskas den bara?
- Hade den kvinnliga läkaren rätt, är 100 mg för mycket? Det tar dock bort min hjärtklappning(eller inbillar jag mig?), så är det inte bättre med lågt blodtryck än hela tiden ångest?
- Väntar nervöst på resultaten efter 24 h ekg, ska ta ultaljud nästa vecka, är det ok att man tar ultaljud med panikångest och maxpuls? Läkarna kommer tro jag är galen..
- Är det möjligt att det inte går att få ner pulsen, om min hjärtklappning (som den enligt alla tidigare orsaker är pga oro) med mediciner? Eller finns det någon trygghet ifall mitt hjärta skulla få för sig att aldrig lugna ner sig, sköter kroppen det själv?
- Kan man se om hjärtklappningen orsakat skador på hjärtat via ekg/ultaljud?

Hoppas på svar och att jag någongång kan bli trygg i mig själv och med mitt hjärta igen..
Ursäkta för alla frågor men har inte känt att jag fått svar av läkarna. De har alltid så brottom och orkar väl inte med en orolig patient som jag ..

Mvh
Kalle

Hej Kalle,

Först vill jag säga att hjärtklappningsattackerna du beskriver inte skadar eller sliter ut hjärtat. 50 mg betablockare tar bort hjärtklappning hos en del men inte alla.
Du bör absolut genomgå en speciell utredning som heter elektrofysiologisk undersökning. Den görs vid alla universitetssjukhus. Man lägger in tunna elektroder i hjärtat och kan oftast exakt se, vilket elektriskt fel du lider av som orsakar hjärtklappningen.. Samtidigt kanske man gör en ablation som förstör den vävnad som orsakar din hjärtklappning dvs du blir frisk.
Ultraljud på hjärtat är numera en rutinundersökning och ger mycket info. om ditt hjärtas tillstånd. Den us. är säkert normal.Men be absolut om en remiss till en elektrofysiolog dvs en expert på hjärtklappning.
Det låter som du har en supraventrikulär takykardi dvs hjärtklappninsattacker som kommer via förmaken. De är jobbiga när det slår fort men nästan alltid helt ofarliga.
Om du inte mår dåligt av lågt blodtryck skulle jag föreslå att du tar 100 mg betablockad om det håller dig fri från hjärtklappning,men det bör du disk. med din läkare.
Din oro ger inte hjärtklappning som sitter i i timmar.
Läs mera om detta på fördjupningar på denna sida och sök på Googles på supraventrikulär takykardi. De är en ganska vanlig sjukdom men som sagt, den går att bota utan mediciner.
Lycka till.

Med vänlig hälsning,
Thomas Fåhraeus
Lund