Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Hjärtflimmer eller extraslag?

Hej! Ofta när jag vaknar på morgonen kan jag känna obehag i magen och alltid när jag tar pulsen då är den ojämn.
Den slår inte jättefort håller kanske 80-90 slag per minut. Kraftiga extraslag får ja ofta en hostning av.
Har en hel del extraslag men nu förtiden är pulsen väldigt hoppig, är det då istället flimmer? Och är flimmer farligt?
Hur vet jag skillnaden? Min sambo säger ibland att det inte går att räkna min puls då den är så ojämn och hoppig, dock ej så snabb så att den slår i 150. För en längre tid sen kunde jag vakna på nätterna med en puls på 160-180 som det tar ca en 15 min att få ner till 100. Efteråt är jag oftast jättetrött dagen efter. Har gjort EKG som inte visade något dock aldrig något ultraljud.
Är det bara min oroliga själ som orsakar problemen? Man blir mer nojig när man tar pulsen hela tiden, men man fortsätter bara för att den slår konstigt. Kan man ha hjärtflimmer om hjärtat håller 80-90 slag per minut eller det är bara en massa extraslag?
Tacksam för svar.

Hej

Ofta känns extraslag som hårda slag som kommer lite sporadikst. Ett förmaksflimmer uppleves ofta som ojämt hela tiden och med en högre frekvens i vila och betydligt snabbare vid aktivitet.Extraslag kan komma om man upplever oro och stress och dessa är helt ofarliga.
För att kunna veta vad det är du känner från hjärtat så kan man ha en bandspelare kopplad som registrerar din hjärtaktivitet under 24 till 48 timmar och förhoppningsvis under denna tid kunna fånga något. Finns även en liten bandspelare som man kan operera in under huden som kan registrera ett EKG under 3 år. Denna implantation tar man ofta till i sista hand om man inte lyckas fånga något på ett vanligt EKG eller bandspelning.
Ta kontakt med din läkare på vårdcentralen och informera om vad du känner så kan han troligtvist remittera dig vidare för utredning av din hjärtklappning.

Lycka till
Maria Pacemakersjuksköterska

Relaterade expertsvar

Urvalet av relaterade expertsvar är automatiskt framtaget av webbsidans system. Urvalet baserar sig på vanligen förekommande ord i titeln och innehållet i alla besvarade frågor. Relevansen kan alltså variera.