Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Hjärtflimmer, betablock och kyla

Hej!
Har en ICD. Kan hjärtflimmer, betablock och kyla ha något samband? Vid isfiske en kylslagen vinterdag registrerades förmaksflimmer under flera timmar varvid ICD-n slog till senare på kvällen! Samband..?
//Per

Hej,

Kyla kan påverka hjärtat något som personer med kärlkramp känner till. Jag vet inte om du har åderförkalkning i hjärtats blodkärl eller ej. Kylan drar ihop blodkärlen i kroppen och påverkar blodcirkulationen. Eftersom du har en ICD så har du väl någon bakomliggande hjärtsjukdom som förklarar att du får attacker med förmaksflimmer. Det kan leda till snabb puls och ICD ger dig en shock.

Betablockare påverkar nog inte detta förloppet så mycket förutom att man fryser lättare under pågående behandling.

Mvh

Thomas Fåhraeus
Lund