Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Hjärtat stannar

Hej, jag är en kille på 17 år och ibland när jag spelar fotboll och anstränger mig 'hårt' så kan jag få en konstig känsla i bröstet. Hjärtat slår saktare och saktare och även hårdare och hårdare för varje slag, tillslut stannar den i 2-3 sekunder. detta är väldigt läskigt. brukar även få dubbelslag rätt ofta, känns så j*kla obehagligt.. vad ska jag göra?

Hej,

Jag förstår att det känns obehagligt. Efter extraslag får många en paus i hjärtrytmen, hjärtat tar tid på sig för att ladda upp sig för nästa slag. Du kan vända dig till närmaste läkare och be att få en remiss till långtids- EKG 24 timmar, så får du bära en liten minnesapparat när du spelar fotboll. Den registrerar ditt EKG som man senare kan analysera.
När pulsen går ner fyller sig hjärtat med mera blod och pulsvågorna du länner blir kraftigare som du själv noterat. Det är helt normalt.

Extraslag med pauser är mycket vanligt och de många människor har det konstant, även i vila.

Mvh
Thomas Fåhraeus
Lund