Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Hjårtat slår två slag, sedan uppehåll under en timmes tid

Mitt hjärta slår: tick, tack, -, tick, tack, -, osv. Dvs: hårt, lätt, inget pulslag, då jag tar pulsen eller min man gör det. Senaste gången mer eller mindre under 90 min. Detta händer kanske i snitt varannan vecka, ofta vid stress. Dygnet efter är jag orkeslös och saknar aptit. Finns det risk för infarkt eller liknande? För ett halvår sedan fick jag mätt dygnsekg, men läkarens svar var att det var inget problem med mitt hjärta, fast jag säger att mitt hjärta fungerade bra det dygnet. Jag är väldigt orolig.Mycket tacksam för svar

Hej,

Hjärtat slår två slag, sedan "uppehåll en timme"låter ju skrämmande. Känns t.ex det andra slaget, som du kallar "tack" svagare, och den blir en paus till nästkommande slag, så är det säkert ett extraslag.
Kommer detta fenomen en gång på två veckor så brukar inte bandspelar-EKG fånga det.Naturligtvis slår hjärtat vidare, även om ni inte kan känna pulsen. Annars skulle du svimma inom några sekunder.

Mitt råd är att ni tränar er mer på att känna din puls. Det är inte så lätt som många tror ffa inte om lågt blodtryck föreligger eller t ex förmaksflimmer.
Att räkna pulsen på handleden visar jag i en film på YouTube, sök på pulstagning eller mitt namn. Man flyttar fingrarna lite över handleden, ökar och minskar trycket tills man hittar pulsen. Går det inte pröva på andra handleden eller på halsen.

Du kan också köpa en blodtrycksmätare som mäter blodtrycket och räknar din puls. Det finns även pulsmätare med ett band som spänns över bröstet och skickar trådlöst signaler till en klocka på handleden, som uppger pulsen.

Ser ni att pulsen är låg t ex under 50/min och du har symptom, så skriv upp pulsvärdet och symptomen som ni senare kan visa din läkare. Är pulsen oregelbunden hela tiden anteckna detta också, det kan vara förmaksflimmer som ni kan läsa om på denna webbsida.

Lycka till,

Mvh
Thomas Fåhraeus
Lund