Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

hjärtat

Hej!
jag har en fråga jag läste om ett problem som en person hade här och det verkar som samma problem som jag att hjärtat hoppar över ett slag för att sen börja slå med ett kraftigare slag igen, du gav honom ett svar som löd"Orsaken är att det sker en "extra urladdning" i förmaken eller kamrarna som kommer för tidigt. Sinusknutan får börja om att laddas upp vilket leder till en paus. Under denna paus fylls hjärtat med lite mer inströmmande blod än normalt och nästa slag som kommer blir därför kraftigare. En större blodvolym pumpas ut än under jämn rytm.

Det känns i bröstet och uppåt halsen. Många är rädda att hjärtat skall stanna pga pausen.
min fråga är? vad är det som orsakar detta, ja du skrev en extra urladdningen
men varför får man den då, jag har detta problem minst 20 30 gånger per dag.

Hej

Ofta vet man inte varför man får extraslag på hjärtat. Alla har mer eller mindre extraslag då och då vilket är helt normalt.En del känner av det mer än andra. Ibland kan man få mer extraslag ex vid psykiskstress eller att man har någon infektion i kroppen som gör att hjärtat ger ifrån sig mer signaler än vanligt. Du behöver inte vara orolig över att hjärtat stannar trots att det känns som ett uppehåll i rytmen. Uppehållet beror på att extraslagen är mindre effektiva i sin pumpning gent emot ett normalt slag så när nästa "normala" slag kommer är hjärtat mer välfyllt och uppleves som hårdare.

MVH
Maria Hesselstrand
Pacemakersköterska