Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

hjärtat

Hej. För 2 år sedan är jag opererad i Lund på grund av septum defect.Jag är 40 år gammal, mår bra efter operationen men har problem när jag ligger ner så hör jag mitt hjärta, är det farligt att det låter? Varför är det så? Det känns också att hjärta är ofta " Stressad" har lättare att stressa, tål inte stress helt enkelt. Det känns lite jobbigt, finns det inget att göra? Utan att använda medicin?

Hej,

Efter en hjärtoperation så bildas det ärrvävnad runt hjärtat och på insidan av bröstkorgen. Vävnaden är inte så elastisk längre. Hjärtslagen fortplantar sig lättare i hård vävnad och det är väl det du hör. Ofta vill man inte ligga på vänster sida.
Fenomenet är helt ofarligt.

Många opererade hjärtpatienter tycker inte om stress. Stressen ökar pulsen och det känns obekvämt och ofta kommer en viss oro över att hjärtat inte fungerar som det skall. Särskilt by-passopererade patienter försöker undvika stressade situationer. Många av dessa står på betablockare för att minska riskerna vid stresspåslag med hög puls och kanske blodtryck.

Det finns mycket att ta till sig om man vill bli en stressfri människa utan mediciner. Yoga är ett exempel, det finns många liknande övningar.

Många stressade patienter är ofta ute i sista ögonblicket. De planerar sin tid dåligt och här kan ibland en coach ge dig hjälp. Skriv gärna upp när du är stressad, analysera det och ta reda på orsaken. Våra medmänniskor stressar oss ibland och då får man tala med dem.

Lycka till,

Thomas Fåhraeus
Bjärred