Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Hjälp vid dålig blodcirkulation när man har pacemaker

Jag letar efter ett verktyg som kan hjälpa till vid dålig blodcirkulation pga hög ålder. Har läst att apparater som använder TENS- teknologi inte är lämpliga om man har en pacemaker. Tacksam för råd om vad man kan använda istället. //Josefine

Hej

Det går att andvända TNS behandling trots att du har en pacemaker om man håller ett visst avstånd till pacemakern. En TNS apparat levererar ett pulserande stimulering som pacemakern kan uppfatta som hjärtslag och där igenom slutar att stimulera. Den förstör ingen inställning. Har man en bra egen frekvens utan sin pacemaker så känner man inget men är man helt beroende så kan det finnas en risk med utebliven puls. Nu för tiden andvänder man bra elektroder som inte är så känsliga för yttre påverkan och därför är risken mindre. Pacemakerföretagen tycker att man ska göra en kontroll innan behnadling med hjälp av pacemakerprogrammeraren om man planerar att vara kring pacemakerområdet. Ta kontakt med din pacemakermottagning för konsultation.

Några andra apparater för hjälp med dålig blodcirkulation vet jag inte.

MVH
Maria Hesselstrand
Pacemakersjuksköterska