Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Hjälp!

Hej! Jag är en flicka på i 17års åldern och jag har ett stort problem. Det är nämligen så att för ca. 1 år sedan så svimmade jag plötsligt när jag hade stått länge men tänkte inte desto mer på det då utan trodde att det bara var för att jag ätit dåligt eftersom jag hahade stigit upp halv 4 på morgonen. Men en tid efter fick jag skräck för att svima plötsligt och det har jag nu haft i 1 år och det är väldigt jobbigt. Vet inte vad jag ska ta mig till för jag kan inte berätta för någon för de skulle inte ta mig på allvar. Men nu har jag börjat känna att jag flera gånger om dagen har allt för hög puls.. det gör inte ont men det känns som om hjärtat skule hoppa ut och det kan vara svårt att äta eftersom jag blir skakig och det är hemskt. I några år har jag haft det väldigt tungt eftersom att min morfar först dog i cancer och under tiden han var sjuk så blev min pappa spelberoende och jag kände att det var väldigt jobbigt och senare så började mina föräldrar gräla hela tiden även på nätterna till kl. 4 på morgonen oftast så jag hann ju inte som inte sova mer än 2 timmar på nätterna. Och sen skillde de sig och det blev vääääldigt jobbigt eftersom att min pappa hade en ny och hela tiden var arg på mig för att jag inte accepterade henne. Detta är ju inget nytt..min morfar blev sjuk 2006 och allt är ine helt bra ännu så stressad jooodåå det är.jag ofta. Men det jag undrar mest är vad jag har för fel för jag håller på att bli deprimerad när jag inte nånsin vågar umgås med andra för att jag är rädd för att svimm.. inte bara rädd utan jag skakar ibland och blir vinglig varje dag.
Tacksam för svar! :)

Hejsan,

Det är ganska vanligt att unga människor svimmar, när de står stilla länge. Det beror ofta på att blodtrycket faller. När det blir för lågt får hjärnan för lite blod och man tuppar av några sekunder. Man kan motverka det genom att försöka dra ihop musklerna i benen (om man nu måste stå absolut stilla) för att pumpa upp mer blod till hjärtat. Det bästa är att röra kroppen lite grann med jämna mellanrum. Jag tycker inte att du skall vara rädd, du kan motverka denna typ av "normal" svimning genom att röra på dig. Är du rädd för det är farligt eller är din skräck att svimma igen kopplad till att du tycker det är pinsamt? Fundera på det. Att svimma någon gång i livet gör var fjärde människa av olika anledningar.

Som du skriver så verkar din livssituation vara "stressig". Stress utlöser ett hormon som heter adrenalin, som i sin tur gör att hjärtat slår fortare. Det är en helt normal reaktion från kroppen. Hjärtklappning kan vara väldigt obehaglig, även om den vanligtvis är ofarlig.

Jag tycker att du bör söka hjälp för dina besvär, framför allt om du börjar bli deprimerad, som du nämner. Du har många tunga bördor att bära på. Det är tungt att se en nära släkting gå bort i cancer. Din hemmiljö är svår. Kan du spåra upp en psykolog eller psykiatriker ev via remiss från vårdcentralen, så kan du få hjälp. Du skall inte bära allt det du räknar upp, ensam.
Kan du få hjälp, vilket jag hoppas, så kommer ditt hjärta att lugna ner sig. Du skall inte behöva tro att du har någon hjärtsjukdom. De symptom du beskriver, talar emot det. Det är naturliga reaktioner från hjärtat och kroppen .

Lycka till och ge inte upp att söka hjälp! Tyvärr måste man oftast vara stark för att nå fram till vårdhjälpen i dagens Sverige.

Bästa hälsningar,

Thomas Fåhraeus
Lund