Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

hjärtklappning

Jag är 36 år, kvinna, lång och smal (har alltid varit smal), ganska lågt blodtryck. Har tränat sen i tonåren, tränar för närvarande styrka 3 ggr per vecka och snabba promenader eller joggning 6 dar per vecka. För ca 10 år sedan, efter födseln av min son fick jag svår panikångest. Jag led av hjärtklappningar som kunde komma när som helst. Jag gick hos psykolog och fick Sertralin och blev sakta bättre.
Min man genomgick för 1.5 år sen en hjärtoperation med en väldigt stressig tid i väntan på operationen och jobbig tid efter. Vi klarade oss igenom dethär men när livet sakta hade återgått till det normala och efter ett av hans återbesök hos kardiologen med lite sämre resultat än väntat vaknade jag på natten av att mitt hjärta slog jättesnabbt. Säkert mellan 130 och 160 per minut. Jag blev livrädd och fick full panik, det tog ca 4 minuter innan det saktade ner. Efter detta blev jag jätterädd och kände oro för att gå och lägga mig. Och det har sedan upprepat sig flera gånger jag vaknar är rädd för att pulsen ska skena och så blir den snabbare och snabbare för att efter ett par minuter sakta ner och bli normal. Jag har också börjat tänka på hur hjärtat slår hela tiden om det går för fort eller hoppar över ett slag, jag har blivit rädd för att göra saker tex köra bil ensam, gå ut själv utan mobiltelefon, dricka kaffe, ta ett glas vin eller äta sent på kvällen för tänk om det skulle orsaka en hjärtklappning. Livet har blivit väldigt begränsat och jag drar mig ofta för att träffa vänner etc ifall det ska hända igen.
Min man säger att det är panikångesten och jag har även rådfrågat läkare. Jag är undersökt med ultraljud och under min tid med panikångest fångades en attack på ekg och visat sig vara helt ok. Jag blir ändå rädd att det ska hända igen och detta begränsar mitt liv. Jag driver eget företag och har mycket att göra och min man har ett krävande jobb vid ett stort företag och reser ofta i jobbet. Nu är jag rädd för att jag inte ska klara av att vara ensam ifall det händer igen.
Kan dethär vara farligt och bör jag göra fler undersökningar?
MVH Orolig

Hej Orolig!
Jag tycker att du är helt adekvat utredd med ultraljud och EKG under symtom. Det du beskriver låter som en "hjärtneuros", d v s ditt hjärta är helt frisk, men du oroar dig för eventuell hjärtsjukdom och får då symtom från hjärtat som t ex hjärtklappning. Det kan hänga samman med panikångest. Anledningen till att hjärtat går fort är just oron och ångesten som gör att du får adrenalinpådrag i kroppen och därmed snabb hjärtrytm (sinustakykardi). Det är helt ofarligt men symtomen kan vara obehagliga och skrämmande.
Det gäller att du lär dig hantera situationer som ger dig dessa symtom. I många fall kan t ex KBT (kognitiv beteendeterapi) ha god effekt.

Hälsningar: Torbjörn

Relaterade expertsvar