Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Hjärtbesvär m.m.

Hej, jag har sedan ca två år utmattningssyndrom. Det började bl.a. med bröstsmärtor och hastigt uppkomna hjärtrusningar (ca 100-120 bpm i jämn takt - fångades aldrig på EKG) som ledde till vidare utredning. Hade även mycket vanlig hjärtklappning också! Mitt EKG var dessutom lite avvikande och kunde tyda på kranskärlssjukdom (svag st-sänkning bl.a). Arbets-EKG tydde på detsamma. Kranskärlsröntgen och ultraljud utfördes utan anmärkning. Kärlen var rena och fina. EKG:t förklarades med att det kan se ut så och vara normalt för mig. Kunde ev. vara hormonellt betingat (är 50 år och på väg in i klimakteriet). Hade mycket ångest och oro kring hjärtat förra året och fick även mycket dubbelslag. Behandlas med Bisoprol för det. Senast utförda 48h EKG visade inget onormalt förutom ca 650 dubbelslag (vet ej vilken typ)! Blev piggare i min utmattning och tänkte inte så mycket på hjärtat och kände inte av dubbelslagen. Började jobba och hann komma upp i 75 % när jag nu börjat få problem med yrsel, andnöd och trötthet vid ansträngning. Har även känt mig svimningsfärdig vid flera tillfällen. Det har varit mycket i höst och jag har känt mig trött. Har även haft mycket bröstsmärtor (främst vid vila). Härom veckan åkte jag in på akuten pga flera svimningsattacker (svimmade ej av helt). Där konstaterades åter igen att mitt EKG ser ut som om jag haft en hjärtinfarkt och som att det varit utsatt för syrebrist! De tänkte lägga in mig men ändrade sig när jag berättade om min hjärthistorik, jag hänvisades efter sedvanlig provtagning till vårdcentralen. Jag blev ändå väldigt uppstressad för mitt hjärta igen och har haft mycket ångest de senaste två veckorna,med en massa dubbelslag och pauser i hjärtrytmen m.m. som följd. Är dessutom lite utmattad och sover dåligt! Idag gick jag på en lugn promenad med min son och fick då ihållande bröstsmärtor (åtstramande, kramande runt hjärtat och i bröstkorgen)! Det upphörde när jag kom hem och vilade. Förstår att min ångest och min utmattning gör sitt för de besvär jag känner men jag är ändå väldigt orolig för att jag har någon form av hjärtproblem/arytmi som är förbisedd och farlig! Läkarna på VC (allmänläkare och hjärtspecialist) är lite trötta på att jag tjatar om mitt hjärta men jag känner inte att de tar inte min oro på allvar, de hänför allt till utmattningsdiagnosen! Vad anser du om mina besvär (trötthet och bröstsmärta vid lätt ansträngning, andnöd, svimningskänslor och tidigare hjärthistorik)...har jag anledning att vara orolig för mitt hjärta? Kan tillägga att jag även har mag- och tarmbesvär som är under utredning samt är väldigt öm på vissa ställen mellan revben på vä sida och mot bröstbenet!

Tacksam för snabbt svar!

Hej

Förstår att du är orolig och önskar få svar på dina frågor, Tyvärr är Torbjörn som är läkare på denna sidan fullt syselsatt med andra uppgifter och har sagt ifrån att besvara frågor för ett tag framåt och jag upplever att jag inte är riktigt rätt person till att ge dig svar. Hoppas du kan få svar från någon annan. Lycka till

Mvh
Maria Pacemakersjuksköterska