Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Hjälp!

Jag är 21 år gammal. Kände att mitt hjärta fungerade konstigt och blev till slut inlagd på sjukhus där man hittade ektopisk förmakstakykardi. Käkar nu betablockerare och dem har inte sett några ektopiska förmakstakykardier sedan dess.
Mitt problem är dock min oregelbunda puls. Min vilopuls ligger runt 50 och när jag lägger mig och vilar eller innan jag ska sova så går den ner till 40. Innan jag käkade betablockerare så var pulsen ofta högre på dagen men en gång mätte jag den till 55 slag när jag precis vaknat. Min puls blir också väldigt hög på EZTREMT kort tid. Medans jag tar pulsen så varierar den så det är svårt att få rätt antal slag då den aldrig är på en och samma nivå. Kan det vara på grund av stress? Hur snabbt kan pulsen påverkas av tankar? Alltså jag tar pulsen och den är väldigt långsam och då får jag automatiskt lite stress och då ökar pulsen otroligt snabbt. På sekunder.
Vad kan det vara som gör pulsen så oregelbunden och låg? Alltså kan min låga puls innan jag tog betablockare vara på grund av att jag varit väldigt stressad och då fått ett överaktivt atonomiskt nervsystem, som i sin tur gör att det parasympatiska nerverna blir för aktiva och att det sympatiska gör likadant? Helt enkelt sänker pulsen för mycket och höjer den för mycket.
Har kollat runt lite och det som stämmer överens med mina symptom är autonm dysfunktion. Det förklarar varför min puls är så lätt påverkad och också alla andra symptom jag har.
Har precis gjort ett bandspelar ekg och väntar på resultat. Tror dock inte att min puls blev så låg just under de 24 timmarna. Är rädd att dem kommer sluta utreda mig då dem inte kan se några fel.
Känner mig väldigt trött och fryser. Jag vet inte om det beror på min låga puls eller beta blockaren.
Är det farligt att ta 25 mg beta om man har en vilo puls på 55 eller om man har fel på det autonomiska nervsystemet? Vad ska jag göra ! Hjälp mig veta vart jag ska vända mig då vården inte kommer hjälpa mig om dem inte ser på ekgt att något är fel. Sorry för det långa meddelandet men jag är i kris! TACKSAM FÖR SNABBT SVAR! TACK!

Hej Nikolas!
Jag ser att du skrivit en fråga till, men jag svarar på båda frågorna här. Du har alldeles rätt i att det autonoma nervsystemet påverkar hjärtrytmen. När man är stressad eller rädd går hjärtfrekvensen upp och när man vilar och är avslappnad eller sover går hjärtfrekvensen ner. Om du har ett ektopiskt fokus i förmaket kan det bli aktivt vid t ex stress. Betablockerare brukar lindra detta.

En hjärtfrekvens i vila på 55/min är helt normalt. Tar du betablockerare sjunker vilofrekvensen ytterligare något. När du tar pulsen och blir orolig att den skall vara för låg får du ett adrenalinpådrag i kroppen som gör att din puls går upp. Det är väldigt individuellt hur mycket det autonoma nervsystemet påverkar hjärtfrekvensen. Du verkar ha en snabb respons på förändringar i den autonoma balansen, men det är inget onormalt. Du behöver alltså inte vara orolig för detta.

Det är inte farligt att pulsen varierar mycket. Det är inte heller farligt att ta 25 mg Metorpolol (som är den betablockad som jag gissar att du tar) när man har 55 i vilopuls.

Bäst är kanske att du inte kontrollerar din puls så ofta. Om du mår bra finns det ingen anledning att ta pulsen ofta. Den pulsvariation du har är inte farlig och ditt ektopiska förmaksfokus kan inte heller orsaka någon farlig rytmrubbning.

Hälsningar: Torbjörn