Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Hjärtklappning efter avslutat träningspass

Hej,
Jag är kvinna, 43 år med ett av-block II typII och pacemaker sen 4-5 år. Historik med supraventrikulär takykardi som åtgärdades med (kryo-)ablation för ca 6 år sen. Idag var jag ute och joggade fem km i normal fart (jag tränar regelbundet, röker ej, normalviktig). Tog inte ut mig helt även om vissa backiga partier var väldigt flåsiga och jobbiga. En stund efter avslutat pass började hjärtat slå fort, inte 220 slag i min som vid takykardi men säkert 130-150 slag/min. Det kom och gick. Och jag fick litet panik och av det blev det knappast bättre. Sen la jag mig på golvet och vilade och till slut gick det över. Totalt handlar det kanske om 15 minuter som det höll på fram och tillbaka. Jag hade något liknande för ett år sen efter träning och åkte då in till sjukhus men de kunde inte hitta nåt fel. På sistone har jag då och då känt av även kort hjärtklappning, liksom som volter (mer än extraslag) (ej vid ansträngning). Var på PM-kontroll i somras och allt såg bra ut då. Hade haft hög puls (över 200) vid ett par tillfällen jag joggat men det var inget märkvärdigt enligt PM-sköterskan.

När jag får såna här klappningar blir jag orolig dels för att jag ska dö (att det är en infarkt i antågande) men också för att jag inte vet vad jag ska göra. Ska jag åka in? Ska jag tänka att det nog går över? Det är minst lika stressande som hjärtklappningen i sig. Jag har en kollega som när hon var 49 år (lång, smal, promenerar mkt) fick en liten infarkt (men överlevde) och jag är rädd att det ska drabba även mig som "hjärt-person".

Så, min fråga: hur ska jag se på hjärtklappningen? Bör jag be om arbetsprov?

Varmt tack på förhand!

Mvh,
Sanna

Hej Sanna!
För att säkert kunna säga vad du har för hjärtklappning måste man se ett EKG under tiden du har pågående hjärtklappning. Många pacemakrar sparar ett EKG om hjärtat går ovanligt fort. På din beskrivning verkar det dock inte som att de sett något ovanligt vid pacemakerkontrollerna. Om du har mycket besvär kan man försöka fånga din hjärtklappning med s k långtids-EKG.

Det kan ibland vara pacemakern som orsakar hjärtklappningen, s k pacemakermedierad takykardi (PMT). Det skulle krävas ett helt kapitel i en bok för att förklara mekansimen bakom PMT. Fråga vid pacemakerkontrollen om det skull kunna vara PMT du haft. Det går att programmera pacemakern för att undvika PMT.

Du behöver inte vara rädd att du skall dö av hjärtklappningen. En allvarligare hjärtklappning från hjärtats kammare skulle pacemakern ha registrerat. Hjärtklappningen är inte ett tecken på att du skall utveckla hjärtinfarkt. Din hjärtklappning låter ofarlig, men kan naturligtvis kännas obehaglig. Arbetsprov ger inte så mycket då det är svårtolkat när du har pacemaker. Har du mycket besvär eller är väldigt orolig tycker jag i första hand att man skall läsa av pacemakerdiagsnostiken och, om man inte hittar något där, kanske göra en långtids EKG registrering där du får försöka provocera fram din hjärtklappning genom att träna under tiden du har EKG kopplat.

Hälsningar: Torbjörn