Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Hejsan jag heter Caroline! Fick reda på att jag skulle får en ICD i går av mina läkare. Jo jag undrar vad det är för skillnad mellan en pacemaker och en ICD. Gör det ont när icd:n slår till? Hur stor är smärtan?? Uppskattar i fall ni svarar på min fråga :)

Hejsan jag heter Caroline!
Fick reda på att jag skulle får en ICD i går av mina läkare. Jo jag undrar vad det är för skillnad mellan en pacemaker och en ICD. Gör det ont när icd:n slår till? Hur stor är smärtan??
Uppskattar i fall ni svarar på min fråga :)

Hej Caroline

Det är skillnad mellan en Pacemaker och en ICD. En Pacemaker ska se till att hjärtrytmen aldrig blir för långsam pga hjärtat har något fel på den elektriska banan.En ICD ska istället bryta farliga hjärtrusningar,ventrikulära tackykardier som kan uppstå i hjärtat pga olika andledningar.
ICD har 2 st olika sätt att bryta en hjärtrusning. Det ena är att den går in och ger ett antal snabba pulser som gör att hjärtrusningen bryts, detta känner man inte av. Skulle detta inte fungerar efter att ha försökt 2-3 gånger eller att hjärtat går för fort så ger ICD en kraftig elstöt som bryter tackykardin. Läs gärna mer om ICD funktion i våran text.
Själva ICD "stöten" upplever de flesta som mycket obehaglig. Det smärtar i bröstet och man hoppar till men det går mycket snabbt över. En del förklarar det som att få en "hästspark i bröstet". En del hinner bli lite påverkade av hjärtrusningen innan stöten kommer och upplever då mindre av den. Det är också viktigt att veta att ICD har olika möjligheter att bryta och tolka en hjärtrusning på rätt sätt så att den undviker att ge den kraftiga "stöten" och istället tillåter att den andvänder den "snälla" behandlingen med snabba pulser istället för den kraftiga.
Det är mycket individuellt hur man klarar av ha en ICD så jag tror att det är mycket viktigt att du får mycket information både muntligt och skriftligt om hur det är att leva med en ICD innan du får den.
Min erfarenhet är att de flesta mår mycket bättre om de fått mycket information om ICD och känner stöd från personalen med möjlighet att ställa frågor när de dyker upp.

Lycka till Caroline

MVH
Maria

Läs mer i lexikon: 
Takykardi
Läs mer om ämnet: 
ICD