Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Hejsan! Jag har en PM sedan april 2001. Nu i veckan var jag på kontoroll och mitt batteri var 97% sade läkaren, men han kunde inte svara på hur länge till det skulle räcka innan byte, som tydligen skulle ske vid 86%. "Det kommer en kallelse om vi behöver kolla nåt extra, annars syns vi om ett år", sa han. Skulle kolla med kollegorna... Jag har en PM av modell DDDR (Integrity AFX DR model 5346). Den pace:ar till 98 % och endast i förmaket, tror jag, men jag har två elektroder. Kan jag förvänta mig ett batteribyte inom ett år eller håller det längre? Jag bor i Sala och här verkar de inte ha så stor erfarenhet på området, inga operationer görs här. Tacksam för svar. MVH Pirjo

Hejsan!
Jag har en PM sedan april 2001. Nu i veckan var jag på kontoroll och mitt batteri var 97% sade läkaren, men han kunde inte svara på hur länge till det skulle räcka innan byte, som tydligen skulle ske vid 86%. "Det kommer en kallelse om vi behöver kolla nåt extra, annars syns vi om ett år", sa han. Skulle kolla med kollegorna... Jag har en PM av modell DDDR (Integrity AFX DR model 5346). Den pace:ar till 98 % och endast i förmaket, tror jag, men jag har två elektroder. Kan jag förvänta mig ett batteribyte inom ett år eller håller det längre? Jag bor i Sala och här verkar de inte ha så stor erfarenhet på området, inga operationer görs här.
Tacksam för svar.
MVH
Pirjo

Hej Pirjo

Tack för din fråga. När din läkare pratar om 97% så tror jag att han menar magnetfrekvens.Denna Pacemaker modell har en magnetfrekvens som vi ser som en batterivisare. Ett fullt batteri har magnetfrekvens 99 och när den visar magnetfrekvens 90-86 så ska man planera dosbyte. Din pacemaker visade på magnetfrekvens 97 som är ett bra värde på batteriet och den kommer att hålla mer än 1 år enligt min erfarenhet. Man har fler värden att gå efter,som batteriets voltvärde och impedans. Alla dessa värden ger en bild på kapaciteten på batteriet. Nu för tiden så har de nyaste pacemakermodellerna en egen uträkning på batteriet som ger en mer exakt tidsangivelse på år och månad vilket naturligtvist förenklar planeringen på återbesöken.
Den pacemakermodell som du har, Integrity, har vi en god erfarenhet på att den håller i många år, kanske 10 år men det beror naturligtvist på vilken inställning den har och hur mycket den får arbeta.
Hoppas detta ger lite svar på din fråga

MVH
Maria

Läs mer i lexikon: 
Pulsgenerator
Läs mer om ämnet: 
Batteriets livslängd