Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Hejsan! Jag är en tjej på 16 år, fyller 17 i somamr, och under några månader har jag haft en väldigt obehaglig känsla i hjärtat. Det liksom sticker till i hela bröstet plus hjärtat. Det känns som om hjärtat fastnar mellan revbenen och sedan då de slår ett slag så lossar det. Jag tappar andan och måste vika mig dubbelt för att det gör så ont. Jag får samma känsla 1-2 ggr om dagen. Jag har också rökt i 3 år och har varit stressad under ett bra tag. Jag rider 6 ggr i veckan men annars rör jag mig inte så mycket och äter och sover inte som jag ska. Jag är lite smått orolig över vad det kan vara så skulle uppsaktta om att få svar så fort som möjligt. MVH orolig tonåring..

Hejsan!
Jag är en tjej på 16 år, fyller 17 i somamr, och under några månader har jag haft en väldigt obehaglig känsla i hjärtat. Det liksom sticker till i hela bröstet plus hjärtat. Det känns som om hjärtat fastnar mellan revbenen och sedan då de slår ett slag så lossar det. Jag tappar andan och måste vika mig dubbelt för att det gör så ont. Jag får samma känsla 1-2 ggr om dagen.
Jag har också rökt i 3 år och har varit stressad under ett bra tag. Jag rider 6 ggr i veckan men annars rör jag mig inte så mycket och äter och sover inte som jag ska.
Jag är lite smått orolig över vad det kan vara så skulle uppsaktta om att få svar så fort som möjligt.
MVH orolig tonåring..

Hej orolig tonåring,

När jag läser dina beskrivande rader tänker jag genast på att du har något som kallas hjärtneuros. Nyckelordet i ditt brev är att du är stressad, ett tillstånd som kan ge många olika symtom. Några människor får gastrit dvs. svåra smärtor i magtrakten och ibland utvecklas magsår. Andra får olika typer av huvudvärk, vanligtvis orsakad av spänningar i muskulaturen eller migrän. Och stressen kan ge de symtom som du beskriver.

Muskulaturen runt bröstkorgen och de små lederna mellan revbenen och bröstbenet blir smärtsamma vid t.ex. beröring.Det beror på att du omedvetet spänner dem. Ofta får man hjärtklappningar, andningssvårigheter ("Jag får inte tillräckligt med luft"), trötthetskänsla, dålig sömn och några kan bli helt utmattade (gå in i väggen).Till dessa symtom kommer en oro och ångest för att det är något farligt bakom symtomen som t.ex. cancer eller hjärtinfarkt. Eftersom smärtorna ofta är koncentrerade kring hjärtat så fokuseras tankarna just på hjärtat. Men hjärtat har inga smärtnerver. Kärlkramp är du för ung att ha. Extraslag, som man naturligt har, upplevs väldigt obehagliga.

Du kan läsa om "hjärtneuros" på Googles på Internet, det finns många artiklar och patientbeskrivningar.

Tänk efter. Har det hänt något extra jobbigt kring dig senaste månaderna? Varför är du så stressad? Du bör reda ut detta till att börja med. Du kan rida sex gånger i veckan vilket inte skulle gå om du har en fysisk allvarlig sjukdom. Behandlingen av hjärtneuros är inte helt enkel. Många patienter kan reda upp sin sociala situation och den psykiska pressen släpper och därmed symtomen. Mitt råd är att söka läkarhjälp och då kanske du får remiss till psykiatriker eller psykolog. En sjukgymnast bör också komma in i terapin och lära dig avslappning.

På sikt är prognosen mycket god även om det kan ta lite tid. Rökning på längre sikt är däremot farligt. Är du rädd om din kropp (vilket jag tror du är) så försök att sluta när du mår bättre.

Lycka till,

Thomas Fåhraeus
Lund