Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Hej Thomas.När jag fick en ICD för 10 månader sen fick jag hög feber och sänka, gruvligt ont i bröst o rygg och svårt att andas.

Nu säger min läkare i samband med ev operation av min kardiomyopati att det tyder på att mitt hjärta inte är helt hjälpt av enbart medicin och ICD. Jag har hela tiden trott att det berodde på en infektion p grund av insättning av ICD, eftersom jag hade vätska i lungsäcken. Det var i alla fall den förklaring jag fick då. Nu känns det som jag tappat förtroendet för min läkare och jag vet inte vad jag ska tro. Vad tror du? MVH Kerstin

Hej,

Jag kan ju bara spekulera med den lilla information jag har.Fick du direkt ont i ryggen och bröstet efter operation, kan man misstänka en pneumothorax, dvs att luft kommer in mellan lungan och lungsäcken.Det sker om man vid operationen råkar sticka hål på lungsäcken och träffa lungan. Pneumothorax inträffar ibland vid pacemaker-/ ICD operationer, och ses direkt på röntgen efter operationen.Ibland får man lägga in en liten slang och suga ut luften, så att lungan får sin rätta volym.

Hög sänka och feber talar för en infektion som du skriver.Vätska i lungsäcken kan man ibland få om det blöder från operationen in i brösthålan.Svårare hjärtsvikt kan också ge vätska i lungsäckarna. Kardiomyopati eller ICD - operationen ger inte hög feber såvida du inte fick en postoperativ infektion i operationssåret.

Det är väl de svar jag kan ge med den information du lämnar.

Mvh
Thomas Fåhraeus
Bjärred