Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Hej Thomas! Jag har sedan 4 veckor en pacemaker, med två sladdar en i förmak, en i kammare. Efter en vecka gled kammar elektroden ur sitt läge, så den fick man stänga av, ny operation väntar.Jag fick min pm p g a "trött sinusknuta", låg puls + en svimning.Pm går in när min egen puls går undr 45 slag/min. Nu hör till saken att jag alltid haft mycket extraslag ,mest från förmaken under de senaste 15 åren. Men efter pm-operationen har de ökat periodvis med massor av extraslag i flera timmar. Den vanligaste kombinationen är två snabba slag (paus) två snabba slag (paus) o.s.v. men det kan också slå huller om buller. Anfallen håller på några minuter, avlöses av vanlig rytm några minuter och sedan drar det igång igen.Sedan kan det gå en hel dag då jag inte känner något konstigt. Nu till frågan: Kan elektroderna som satts i hjärtat "reta" ett redan extraslags-benäget hjärta så det bli på det här sättet. Kan elektroderna kommit för nära ett extra focus eller nervbana, så att detta utlöser de massiva extraslagen? Jag är kvinna, snart 50 år, som gillar att jogga, men ibland är det helt omöjligt när hjärtat beter sig så konstigt.

Hej Thomas!
Jag har sedan 4 veckor en pacemaker, med två sladdar en i förmak, en i kammare. Efter en vecka gled kammar elektroden ur sitt läge, så den fick man stänga av, ny operation väntar.Jag fick min pm p g a "trött sinusknuta", låg puls + en svimning.Pm går in när min egen puls går undr 45 slag/min.
Nu hör till saken att jag alltid haft mycket extraslag ,mest från förmaken under de senaste 15 åren. Men efter pm-operationen har de ökat periodvis med massor av extraslag i flera timmar. Den vanligaste kombinationen är två snabba slag (paus) två snabba slag (paus) o.s.v. men det kan också slå huller om buller. Anfallen håller på några minuter, avlöses av vanlig rytm några minuter och sedan drar det igång igen.Sedan kan det gå en hel dag då jag inte känner något konstigt. Nu till frågan: Kan elektroderna som satts i hjärtat "reta" ett redan extraslags-benäget hjärta så det bli på det här sättet. Kan elektroderna kommit för nära ett extra focus eller nervbana, så att detta utlöser de massiva extraslagen?
Jag är kvinna, snart 50 år, som gillar att jogga, men ibland är det helt omöjligt när hjärtat beter sig så konstigt.

Hejsan,

Pacemakerelektroder som sitter "fast" i hjärtat ger nästan aldrig extraslag. Förmodligen är det den lösa kammarelektroden som "vispar" runt i kammare eller förmak och ger Dig extraslagen. Detta problem borde försvinna när man placerat om den lösa elektroden.Ibland kanske den fastnar lite i hjärtvävnaden och då känner Du inga extraslag.

Men som sagt nästa operation bör göra Dig bättre.

Lycka till,
MVH
Thomas Fåhraus
Lund