Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Hej, Thomas! Jag har också samma funderingar som Isabelle ställde till dig om hur hjärtat reagerar tillsammans med betablockerare och pacemaker..Jag undrar också vad ni tänker och säger om känslomässiga reaktioner..? På ett sätt så upplever vi väl inte det på samma sätt som "innan"? Ex. "förut" då jag såg en jätte spännande film så började hjärtat banka på, slå snabbare, blodet rusade runt fortare, jag blev varm, ja en händelse av fysiska kedjor sattes igång pga min känslomässiga reaktion, och i detta exemplet pga jag såg en spännande film. "Nu" så uteblir den reaktionen..dels dämpar väl bla betablockeraren den, och sedan så svarar ju inte pacemakern-i alla fall inte min-på känslomässiga reaktioner.... Sedan till det andra sk "myggor". Jag fick mygga på mig för första gången i nov i samband med en inspelning (förut bara spelat in med stativ-mick och då har det varit lugnt) och min hjärta sparkade bakut. Mikrofonen var klistrad typ 3 cm från pacemakern, men den kan väl knappast få mitt hjärta att protestera, själva dosan hade jag i fickan och jag skulle sitta ner. Detta gillade inte mitt hjärta eller jag menar min pacemaker..Men jag sa till ljudkillen att skulle jag tuppa av så skulle han bara ta bort myggan och dosan. Som tur var så var inspelningen i Lund :-) nära mitt kära "hjärtsjukhus" så jag kände mig ändå ganska trygg. Men det var allt lite störande..Så min uppfattning är att den stör..såvida inte mitt hjärta precis just då bestämde sig för att producera extra besvärliga arytmier, vilket händer ibland.. Ännu en gång Thomas, Maria och Magnus, tack för allt som ni betyder för oss. Hoppas det kan bli en pm-träff :-) susanna

Hej, Thomas!
Jag har också samma funderingar som Isabelle ställde till dig om hur hjärtat reagerar tillsammans med betablockerare och pacemaker..Jag undrar också vad ni tänker och säger om känslomässiga reaktioner..? På ett sätt så upplever vi väl inte det på samma sätt som "innan"? Ex. "förut" då jag såg en jätte spännande film så började hjärtat banka på, slå snabbare, blodet rusade runt fortare, jag blev varm, ja en händelse av fysiska kedjor sattes igång pga min känslomässiga reaktion, och i detta exemplet pga jag såg en spännande film. "Nu" så uteblir den reaktionen..dels dämpar väl bla betablockeraren den, och sedan så svarar ju inte pacemakern-i alla fall inte min-på känslomässiga reaktioner....
Sedan till det andra sk "myggor". Jag fick mygga på mig för första gången i nov i samband med en inspelning (förut bara spelat in med stativ-mick och då har det varit lugnt) och min hjärta sparkade bakut. Mikrofonen var klistrad typ 3 cm från pacemakern, men den kan väl knappast få mitt hjärta att protestera, själva dosan hade jag i fickan och jag skulle sitta ner. Detta gillade inte mitt hjärta eller jag menar min pacemaker..Men jag sa till ljudkillen att skulle jag tuppa av så skulle han bara ta bort myggan och dosan. Som tur var så var inspelningen i Lund :-) nära mitt kära "hjärtsjukhus" så jag kände mig ändå ganska trygg. Men det var allt lite störande..Så min uppfattning är att den stör..såvida inte mitt hjärta precis just då bestämde sig för att producera extra besvärliga arytmier, vilket händer ibland..
Ännu en gång Thomas, Maria och Magnus, tack för allt som ni betyder för oss. Hoppas det kan bli en pm-träff :-)
susanna

Hej Susanna,
Tack för Ditt brev. Ja, Dina reflextioner över betablockare stämmer ganska väl överens med vad som rapporteras.
Många har ganska kraftiga psykiska och emotionella biverkningar på betablockare utan att direkt förstå det. Några kan inte ta betablockare alls. Sen är det ju där att de som inte kan höja pulsen utan en sensor i pacemakern är med.
Att "myggor" påverkar pacemakern trodde jag inte. Jag skall höra mig för med ett företag.

Vi har nu öppnat www.arytmia.se och informerat svenska läkare och sköterskor inom arytmivården att vi finns. Det har inget frågeforum, det hinner vi inte med, men vi skall se om inte vi kan underlätta med att bilda patientföreningar.Vi har äntligen fått lite pengar så vi kan annonsera och hyra lokal för ett arytmimöte i Lund och senare på andra platser. Vi annonserar när det är dags. Ett ICD möte är planerat 20 mars kl 1300 i aulan i Lund.
Förmodligen har vi arytmimötet innan dess, vi måste kolla med föreläsare också.

Bästa hälsningar,

Thomas