Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Hej Thomas! Jag har haft PM i 7 år och nu är det dags att byta. Läkarna vill uppgradera till en biventrikulär pacemaker då hjärtsvikt dök upp för ett år sedan. Jag är född med ett syndrom (HOS) och det sker förändringar i hjärtat allteftersom jag blir äldre. Såg att du skrev om CRT för två år sedan - något nytt? Risker? Jag har aldrig tagit Waran - måste jag börja med det? Mvh, Monica.

Hej Thomas!
Jag har haft PM i 7 år och nu är det dags att byta.
Läkarna vill uppgradera till en biventrikulär pacemaker då hjärtsvikt dök upp för ett år sedan. Jag är född med ett syndrom (HOS) och det sker förändringar i hjärtat allteftersom jag blir äldre. Såg att du skrev om CRT för två år sedan - något nytt? Risker?
Jag har aldrig tagit Waran - måste jag börja med det?
Mvh,
Monica.

Hej Monica,

Biventrikulär pacing har blivit allt mera vanligt vid hjärtsvikt sedan jag skrev om det för två år sedan. Allt fler läkare har lärt sig att lägga in den "vänstra" elektroden dvs den som stimulerar vänster kammare. Dessutom har elektroderna och även biventrikulära pacemakrar förbättrats, utveckling är mycket snabb.

Men grundprincipen är densamma; att förbättra hjärtfunktionen genom att stimulera bägge kamrarna samtidigt som i ett friskt hjärta. Förhoppningsvis kommer Du att märka en klar förbättring.

Lycka till. Waran skall Du inte behöva ta för den nya elektrodens skull.

MVH
Thomas Fåhraeus
LUND