Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Hej Thomas! Jag är en sportig herre på 51 år. Fick i december en pacemaker p g a "trött" sinusknuta. Vid ett återbesök nu i mars konstaterades att pacemakern gått in och stimulerat i kammrarna, ca 4-5 minuter/dygn (sköterskans uträkning). Betyder det att jag har någon form av block på hjärtat också? Har känt pecis vid avslutad löpning några gånger, ett slags sug i bröstet, (något som liknar känslan i bröstet då pacemakern "testar" sig själv en gång varje kväll). Kan det vara pacemakern som går in i kammrarna och stimulerar då? Pulsen ligger då på ca 150 slag/min. Är det farligt att springa när man har block? Ja, det blev kanske lite röriga frågor, men jag hoppas du förstår både frågorna och min oro! Tack för en bra site! Hälsningar: Göran

Hej Thomas!
Jag är en sportig herre på 51 år. Fick i december en pacemaker p g a "trött" sinusknuta. Vid ett återbesök nu i mars konstaterades att pacemakern gått in och stimulerat i kammrarna, ca 4-5 minuter/dygn (sköterskans uträkning). Betyder det att jag har någon form av block på hjärtat också? Har känt pecis vid avslutad löpning några gånger, ett slags sug i bröstet, (något som liknar känslan i bröstet då pacemakern "testar" sig själv en gång varje kväll). Kan det vara pacemakern som går in i kammrarna och stimulerar då? Pulsen ligger då på ca 150 slag/min. Är det farligt att springa när man har block?
Ja, det blev kanske lite röriga frågor, men jag hoppas du förstår både frågorna och min oro! Tack för en bra site! Hälsningar: Göran

Hej Göran,
Vid trött sinusknuta förväntar man ju sig att stimulering sker enbart på förmaksnivå. Men ibland kan både sinusknutan och AV- noden vara skadade. Därför lägger man numera alltid en elektrod även i kammaren för säkerhets skull.
Det är alltid en fördel om hjärtat drivs av förmaken och att kamrarna aktiveras via AV- noden. Men blir den sk överledningstiden från förmak till kammare för lång t.ex. över 300 millisekunder, detekterar pacemakern detta och skickar en simuleringsimpuls till kamrarna.

Man kan programmera denna överledningstid till att vara kortare = mer kammarstimulering eller längre = mindre kammarpacing. Denna parameter kallas för den tekniska AV- tiden. En automatisk funktion finns här. Pacemakern kan tillåtas analysera den tekniska AV- tiden för att kontrollera hur den spontana, egna överledningen är. Är den adekvat avbryter pacemakern kammarstimulering och de bägge kamrarna stimuleras samtidigt via AV- noden.

Jag tror inte att du har fått AV- block, AV- tiden kan bli lite lång ibland ffa nattetid. Vid extraslag kan kammarstimulering också ske.

Jag vet inte vilken pacemakermodell du har men många modeller gör en del automatiska kontroller under dygnet. En del patienter märker detta t.ex. att frekvensen ökar under några sekunder när vissa mätningar görs.150/minut låter dock lite väl snabbt.Har du mätt rätt? Många pacemakersystem har ett avancerad diagnostiskt minne och där bör man ha sett vid kontroll om du har någon oupptäckt hjärtklappning.Sugkänslan i bröstet kan bero på att förmaken nått max.frekvensen och då sker en automatisk blockering av enstaka slag för att max. frekvensen inte skall överskridas.Man tappar andan eller blir plötsligt väldigt trött. Det är helt normalt. Pacemakerns max.frekvens kan ökas vid nästa kontroll. Det är inte lätt att förklara kort alla tekniska funktioner en pacemaker har men du skall inte vara orolig. Be i så fall att få en extra kontroll.

Motion är alltid bra även vid AV- block och har du ingen annan hjärtsjukdom kan du lugnt springa vidare.

Lycka till,

MVH
Thomas Fåhraeus
Lund