Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Hej Thomas! Jag är en kvinna på 42 år som har haft pacemaker i snart två år pga för låg vilopuls.Den är inkopplad på både förmak och kammare. Allt fungerar som det ska tror jag. Nu har jag dock blivit lite orolig över en viss arytmi som dyker upp när jag är stressad och har en puls över 100. Pulsen slår då två snabba slag -sedan en paus, två snabba slag - sedan paus igen och så kan det hålla på tills jag riktigt lugnar ner mig, vilket kan vara svårt ibland eftersom jag blir rädd. Tror du att detta är en farlig arytmi? (Jag trodde pacemakern skulle förhindra pauser)Bör jag söka sjukvård ytterligare? Jag är för övrigt skapligt vältränad. Hälsningar: Anna

Hej Thomas! Jag är en kvinna på 42 år som har haft pacemaker i snart två år pga för låg vilopuls.Den är inkopplad på både förmak och kammare. Allt fungerar som det ska tror jag. Nu har jag dock blivit lite orolig över en viss arytmi som dyker upp när jag är stressad och har en puls över 100. Pulsen slår då två snabba slag -sedan en paus, två snabba slag - sedan paus igen och så kan det hålla på tills jag riktigt lugnar ner mig, vilket kan vara svårt ibland eftersom jag blir rädd. Tror du att detta är en farlig arytmi? (Jag trodde pacemakern skulle förhindra pauser)Bör jag söka sjukvård ytterligare? Jag är för övrigt skapligt vältränad.
Hälsningar: Anna

Hej Anna,

Med elektroder i både förmak och kammare, som oftast ges vid AV- block, brukar förmakselektroden "känna av"förmaksfrekvensen dvs hur fort förmaken går. Vid stress med utsöndring av stresshormoner (adrenalin, mm) så ökar förmaksfrekvensen snabbt hos de flesta.

Förmakselektroden fångar upp varje elektrisk impuls från förmakens "slag" och skickar signalen till pacemakern som i sin tur skickar ut en stimuleringsimpuls till hjärtkamrarna. Det kallas för förmaksstyrd kammarstimulering.

Går förmaken mycket snabbt t.ex. över 140 /min kan en sk. teknisk blockering inträffa beroende på vilken maxfrekvens man valt åt dig. Det brukar skrivas på pacemakerkortet.En del har t.ex. 180/min och passerar förmaken 180 slag/min börjar stimuleringsimpulserna till kammaren att blockeras för att inte hjärtat skall gå allt för fort.

I ditt fall skulle jag tro att en sådan blockering inträffar. Du får några snabba förmaksslag i följd och blockeringsskyddet träder i kraft.Det blir en paus i rytmen.
Du kan ringa din pacemakermottagning och fråga om man kan höja övre maxgränsen till exempel till 180/min, det är lätt gjort.Många som t.ex. joggar med pm känner plötsligt av dessa blockeringar när förmaken börjar gå fort.

Ett annat fenomen är om du får sk kopplade extraslag när du blir stressad. Det hänger lite på millisekundrarna när extraslaget kommer och hur pacemakern skall reagera på det. Har du inte haft extraslag tidigare tror jag inte så mycket på denna teori.

Det ovan beskrivna är inte farligt och kan ofta lätt åtgärdas. Beställ en tid för ev justering av maxfrekvensen (uppåt).

MVH
Thomas Fåhraeus
Lund