Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Hej Thomas! Du har tidigare gett mig svar på frågor angående sinustakykardi. Denna utgår från sinusnoden eller ett eller flera ektopiska foci mkt nära noden. Efter två ablationsförsök skall man nu prova en tredje gång för att se om man denna gång kan få ner pulsen. ( Utan medicin puls mellan 130 och 220, Med mediciner 100 tiil 170 b/min. Medicinerna - en blandning av betablockare, Verapamil och Procoralan gör mig mkt trött). Kardiologerna har talat om ev pacemaker om sinus skadas vid ablationen. jag är införstådd med detta, har väl inget val. Min fråga är: 1. vilken typ av pacemaker använder man i såfall? Uni - eller bipolär? 2. Var utgår hjärtats rescue beat ifrån- kommer det att fungera i detta fall. 3. Kan man fungera helt på alla plan ex vandra på hög höjd? Har alltid haft svårt för detta tidigare pga takykardin. 4. Är det ngt jag skall tänka på innan ablationen när det gäller val av pacemaker? Detta var mångordigt, men jag har ingen att fråga. Tusen tack på förhand m MVH Ae

Hej Thomas!
Du har tidigare gett mig svar på frågor angående sinustakykardi. Denna utgår från sinusnoden eller ett eller flera ektopiska foci mkt nära noden. Efter två ablationsförsök skall man nu prova en tredje gång för att se om man denna gång kan få ner pulsen. ( Utan medicin puls mellan 130 och 220, Med mediciner 100 tiil 170 b/min. Medicinerna - en blandning av betablockare, Verapamil och Procoralan gör mig mkt trött). Kardiologerna har talat om ev pacemaker om sinus skadas vid ablationen. jag är införstådd med detta, har väl inget val.
Min fråga är: 1. vilken typ av pacemaker använder man i såfall? Uni - eller bipolär? 2. Var utgår hjärtats rescue beat ifrån- kommer det att fungera i detta fall. 3. Kan man fungera helt på alla plan ex vandra på hög höjd? Har alltid haft svårt för detta tidigare pga takykardin. 4. Är det ngt jag skall tänka på innan ablationen när det gäller val av pacemaker? Detta var mångordigt, men jag har ingen att fråga.
Tusen tack på förhand
m
MVH
Ae

Hej Ae,

Ja, jag kommer ihåg att Du har en relativt sällsynt arytmiåkomma på hjärtat.Skadas sinus noden svårt vid nästa ablationsförsök, så att inga impulser kommer ut från sinusnoden längre, brukar man få en sk nodal rytm, som är långsammare ca 40-50 slag i minuten. Det är en sk rescue eller ersättninsrytm.

Fungerar inte det så kan i sällsynta fall andra områden i förmaken ta över rytmen. Om inte det sker och nodal rytm uteblir brukar patienter få en sk ventrikulär ersättningsrytm som då uppkommer från vänster eller höger kammare. Den är långsam cirka 20-30 slag/ minut. Det känner patienterna och åker till sjukhuset direkt.

Om nu sinusnoden skadas så lägger man nog en pacemaker med två elektroder, en i förmaket och en i kammaren. Du har inga AV- block vad jag minns, så alltid kommer en eller båda elektroderna att hålla igång hjärtat.

På förmaket lägger nästan alla läkare numera bipolära elektroder. De tar inte upp störningar lika lätt och är bra vid olika pacemakerprogram. På kammarnivå lägger vi oftast bipolära elektroder också men några sjukhus väljer sk unipolära elektroder.Det har både fördelar och nackdelar. Fick jag välja skulle jag själv välja en bipolär elektrod även på kammaren.
Fråga 2 har jag svarat på. Fråga 3 är ja, jag ser inga hinder att Du vistas på hög höjd om Du inte har en annan sjukdom i hjärtat (kranskärl, muskelsjukdom etc).
Om Du fick välja pacemaker bör Du ha en DDDR- pacemaker, vilket de patienter flesta får. Reser Du utomlands mycket kan det vara klokt att be om ett märke som de flesta sjukhuset i världen kan programmera. De största firmorna heter Medtronic och St Jude Medical, bägge väl representerade i Sverige.

Lycka till med ablationen nu!

Hör av Dig så får vi se hur det går.

Med vänlig hälsning,

Thomas.