Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Hej! Tack för en bra sida. Jag lider av hypothyreos som skall vara färdiginställd nu sen några år tillbaka (vet ej om det har med detta att göra) är 28 år. Jag har en puls som varierar mellan under det normala (dvs låg) och högre ibland samt helt normal. Min läkare har sagt vid olika tillfällen antingen att den är lite för hög eller lite för låg när han undersökt mig. Det är förvirrande och när jag känner på min puls som ikväll t.ex så är den på 65-78 slag i min men är svag i själva tickandet. Jag har gjort arbetsekg, viloekg samt ultraljud för 1-2 år sedan och dom visar alltid normalt, det enda som ej varit riktigt normalt är just min puls som går upp o ner från dag till dag. Ibland tar jag Inderal 10 mg när min puls är hög men ibland när pulsen är för låg tar jag det inte alls (då blir den alldeles för låg och jag blir nästan yr). Är det normalt det här? Finns det något läkare kan undersöka som inte dom redan gjort? Väldigt tacksam för svar då läkaren bara tar nya ekg och tar pulsen men inget mer. Vill inte oroa mig mer för min hälsa, puls och hjärtslag men givetvis blir jag nedstämd när jag aldrig får veta varför det går upp och ner så här. Ps. ibland har jag även extraslag på hjärtat men det är som sagt var utrett

Hej! Tack för en bra sida. Jag lider av hypothyreos som skall vara färdiginställd nu sen några år tillbaka (vet ej om det har med detta att göra) är 28 år.
Jag har en puls som varierar mellan under det normala (dvs låg) och högre ibland samt helt normal. Min läkare har sagt vid olika tillfällen antingen att den är lite för hög eller lite för låg när han undersökt mig.
Det är förvirrande och när jag känner på min puls som ikväll t.ex så är den på 65-78 slag i min men är svag i själva tickandet.
Jag har gjort arbetsekg, viloekg samt ultraljud för 1-2 år sedan och dom visar alltid normalt, det enda som ej varit riktigt normalt är just min puls som går upp o ner från dag till dag. Ibland tar jag Inderal 10 mg när min puls är hög men ibland när pulsen är för låg tar jag det inte alls (då blir den alldeles för låg och jag blir nästan yr).
Är det normalt det här? Finns det något läkare kan undersöka som inte dom redan gjort?
Väldigt tacksam för svar då läkaren bara tar nya ekg och tar pulsen men inget mer.
Vill inte oroa mig mer för min hälsa, puls och hjärtslag men givetvis blir jag nedstämd när jag aldrig får veta varför det går upp och ner så här.
Ps. ibland har jag även extraslag på hjärtat men det är som sagt var utrett

Hej,

Ojämn puls är inte ovanligt. Barn t ex har ganska ofta en ojämn puls som t o m kan variera med andetagen. En annan vanlig orsak är förmaksflimmer men de drabbar mest äldre patienter. Förmaksflimmer ser man lätt på EKG. Patienter med sjukdomar i sköldkörteln har ofta rytmnrubbningar av olika slag. Det gäller framför allt vid hög aktivitet i sköldkörteln sk hyperthyreos. Hypothyreos går ofta med långsam puls innan behandling.

Du har gjort några viktiga undersökningar. Alla dessa är normala. Vad som fattas är ett långtids-EKG sk Holter- registrering där man spelar in pulsen under kanske två dygn. EKG lagras under 48 timmar och du kan trycka på en knapp om du får symptom. Man kan då se vilken pulsfrekvens du har vid symptomtillfället. Om pulsen blir så låg att du blir yr, är det motiverat att göra ett Holter-EKG (bandspelar- EKG).

Sinusknutan styr ju normalt hjärtfrekvensen. Den ökade frekvensen normalt när du gjorde arbetsprovet, vilket är bra. Men visar ett bandspelar- EKG att sinusknutan går för långsamt i vila och ger dig symptom (trötthet, yrsel, svartningskänsla för ögonen, frusen mm) så kan den vara "trög".

Du skriver inte mellan vilka frekvenser din puls pendlar utom "65-78/min" men den variationen är normal. Tar du Inderal när pulsen är t ex över 100/min i vila? Det är ganska jobbigt med stora frekvensändringar i pulsfrekvensen, så jag tycker att du skall be att få göra ett bandspelar-EKG , som kan avslöja vad som händer med t ex sinusknutan då din puls är låg. Låg puls med symptom kan vara indikation för en pacemaker.
Du kan läsa mer om allt jag skrivit under "fördjupningar" på denna webbsida.

Lycka till,
MVH
Thomas Fåhraeus,
Lund.