Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Hej! Sedan barnsben har jag haft takykardi. Inte kunnat springa fort, inte kunnat gå i fjällen med packning mm. Jag har kunnat åka skidor flera mil om jag fått gå i min egen takt dvs varit uthållig, men ej expliosiv. Jag har inte blivit utredd förrän nu. De få ggr jag sökt hjälp pga trötthet har man avfärdat det med att jag nog varit deprimerad!!! Man har nu hittat ett ektopiskt fokus hö förmak samt en "överaktiv" sinus. Kryoabladerad en gång med gott resultat- när det gäller det ektopiska fokuset- tre veckor. Sedan back to basic. Seloken ZOC 50mg, trombyl samt Procoralan 5mgxtvå. Min fråga: med denna medicinering kan snittpulsen från dag till dag variera mellan 90 och 130 med minpuls 75 och maxpuls 180.(pulsklocka, datoröverföring), Är detta OK? Vad vet Du om Procoralan, biverkningar mm, Jag arbetar och är aktiv. Kvinna och 65 år. Tusen tack på förhand för svar mvh Ae

Hej!

Sedan barnsben har jag haft takykardi. Inte kunnat springa fort, inte kunnat gå i fjällen med packning mm. Jag har kunnat åka skidor flera mil om jag fått gå i min egen takt dvs varit uthållig, men ej expliosiv.

Jag har inte blivit utredd förrän nu. De få ggr jag sökt hjälp pga trötthet har man avfärdat det med att jag nog varit deprimerad!!!

Man har nu hittat ett ektopiskt fokus hö förmak samt en "överaktiv" sinus. Kryoabladerad en gång med gott resultat- när det gäller det ektopiska fokuset- tre veckor. Sedan back to basic.

Seloken ZOC 50mg, trombyl samt Procoralan 5mgxtvå.

Min fråga: med denna medicinering kan snittpulsen från dag till dag variera mellan 90 och 130 med minpuls 75 och maxpuls 180.(pulsklocka, datoröverföring), Är detta OK? Vad vet Du om Procoralan, biverkningar mm, Jag arbetar och är aktiv. Kvinna och 65 år.

Tusen tack på förhand för svar

mvh
Ae

Hej Ae,

Det är tråkigt att Du först nu fått hjälp med Ditt hjärta och dess rusningar. Du borde fått hjälp för 20 år sedan. När det gäller arytmier är det så vanligt med fel diagnos initialt och det är ibland obegripligt att läsa och höra allt vad läkare säger till arytmipatienter med ganska klara symptom. EKG är oftast normalt vid läkarebesöket och några läkare vet inte vad de skall göra! Och det är inte så lätt att komma till en hjärtspecialist utan remisser mm.

Till många som skriver om hjälp på denna webbsida med sina arytmier och inte "kommer längre" med sin läkare sök upp en annan läkare eller sjukvårdsinrättning. Svenska patienter är blyga och artiga och litar ofta blint på sin läkare. Blir man inte bättre sök en "second opinion" dvs ens annans åsikt som man gör mycket mer utomlands.

Nog om detta.Ett ektopiskt fokus i förmaket (ett extra tändstift) konkurrerar med sinusnoden och en elektrisk lag i hjärtat säger att det snabbaste fokuset vinner, dvs bestämmer pulsfrekvensen. Kan man hitta exakt detta lilla "extra fokus"och bränna sönder det med ablation, så bör sinusnoden ge Dig en normal puls. Även sinusnoden kan visserligen vara sjuk. vg se sjuk sinusnod på denna webbsida, men ofta får man långsam puls i så fall.

Jag vet inte om Din ablation betraktas som lyckad, det kan vara lite svårt att utföra den med ett ektopiskt fokus. Puls mellan 90- 130 är ju normalt vid daglig aktivitet, men 170 är för snabb. Både Seloken och Procoralan bromsar ju pulsen. Får Du plötsligt 170 i puls talar det för att ditt ektopiska fokus fortfarande är med och stör rytmen. Kan Du fråga Din behandlande läkare om ablationen bedöms som lyckad. Då och då görs ablationen om.

Procoralan har jag inte någon erfarenhet av då det är ett nytt preparat men Du kan läsa om det på "Patient-FASS".
Det skall bromsa pulsen något ungefär som Seloken gör.

Hoppas i alla fall att ablationen gjort Dig bättre annars får man försöka igen, eller göra en annan typ av ablation sk His-ablation men det kräver tyvärr även en pacemaker.

Lycka till

MVH

Thomas Fåhraeus
LUND

Läs mer i lexikon: 
Sjuk sinusknuta