Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Hej! Om min mans ICD "löser ut" dvs. ger en elstöt är det farligt för mej att vara nära honom då? Kan det komma fler än en elstöt efter varandra? Om han får mycket ont i bröstkorgen isamband med detta vad gör jag då? Var finns information för anhöriga? Britt

Hej!

Om min mans ICD "löser ut" dvs. ger en elstöt är det
farligt för mej att vara nära honom då? Kan det komma fler än en elstöt efter varandra? Om han får mycket ont i bröstkorgen isamband med detta vad gör jag då?
Var finns information för anhöriga?

Britt

Hej Britt,
Nej, det är inte farligt att hålla om Din man om han samtidigt får chock från sin ICD. Tyvärr tror många det. Det kan komma flera elchocker efter varandra. En orsak är att den första chocken inte bryter hjärtrusningen och då gör ICD'n flera försök med nya chocker. I enstaka fall kan en skada på den avkännande elektroden "lura" ICD,n som tror att svaga, snabba, elektriska impulser är kammarflimmer och chocker utlöses. Tyvärr händer det ibland, trots ständiga förbättringar av ICD- systemet.

En chock gör väldigt ont hos de flesta och är mycket obehaglig. Emellertid enstaka patienter märker inte att de fått en chock egendomligt nog.Några vaknar inte under nattsömnen vid chocken.Den ges ju under väldigt kort tid. Direkt efter chocken brukar patienten inte ha ont men "lite" muskelvärk kan uppträda under några dagar.Och som Du hört kanske, många patienter får aldrig någon hjärtrusning och därmed ingen chock.

MVH
Thomas Fåhraeus
LUND