Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Hej, om man har haft två hjärtinfarkter bör man då få en pacemaker inopererad? alltså om man även har låg puls under en längre tid? Tack / Eva

Hej,
om man har haft två hjärtinfarkter bör man då få en pacemaker inopererad? alltså om man även har låg puls under en längre tid?

Tack / Eva

Hej Eva,

Efter hjärtinfarkt kan enstaka patienter behöva en pacemaker pga att pulsen blivit för långsam. Hjärtats känsliga retledningssystem har skadats av infarkten.
Vad är då långsam puls? Ligger vilopulsen på 45- 50 och man inte har några symptom brukar en pacemaker inte vara nödvändig. Ligger vilopulsen lägre och man har symptom kan en pacemaker bli aktuell. Du kan läsa om symptomen på denna webbsida.
Man lägger inte in pacemakrar som någon slags profylax (skydd) mot hjärtinfarkt.
Så har du långsam puls med symptom diskutera med Din läkare.

MVH

Thomas Fåhraeus
Lund

Läs mer om ämnet: 
Symptom på långsam puls