Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Hej om man fått reda på att man har dubbelslag på hjärtat som inte enligt läkare säger att det inte är farligt, men man mår rent ut sagt skit när man får det. Kan man inte göra något åt det??? jag har stora besvär av det när det sätter igång. MVH av en som har pacemaker

Hej om man fått reda på att man har dubbelslag på hjärtat som inte enligt läkare säger att det inte är farligt, men man mår rent ut sagt skit när man får det. Kan man inte göra något åt det??? jag har stora besvär av det när det sätter igång.

MVH av en som har pacemaker

Hej,

Dubbelslag kan innebära att vart annat slag kommer för tidigt eller att du har extraslag på hjärtat som dyker upp då och då.
Många känner inte av sina dubbelslag andra mår inte alls bra.
Jag vet inte om man prövat att minska dina dubbelslag. Ibland kan man försöka öka pacemakerns basfrekvens dvs den lägst inställda frekvensen. Några har 60/minut och man kan pröva med 70/minut eller 80. Högre vilopuls är lite jobbigt men ibland minskar eller försvinner dubbelslagen vid högre frekvenser.

Det andra alternativet är läkemedel, antiarytmika. Man brukar börja med en typ som kallas betablockare, Typ Seloken. Går inte betablockare kan pröva Verapamil (du kan läsa om dessa i PatientFASS på internet. En tredje typ är Cordarone som är väldigt effektivt men har en del biverkningar.Har du mycket besvär och ofta så kanske det är ett alternativ att pröva.

Prata med din kardiolog som du förmodligen redan gjort. Kanske kan ni hitta någon lösning som minskar dina besvär.

Lycka till

MVH
Thomas Fåhraeus
Lund