Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Fflera gånger dagligen hoppar mitt hjärta över ett slag för att sedan slå ett väldigt kraftigt slag som känns mycket obehagligt, som ett sug i bröstet.

Hej, ofta, flera gånger dagligen hoppar mitt hjärta över ett slag för att sedan slå ett väldigt kraftigt slag som känns mycket obehagligt, som ett sug i bröstet. Vad kan detta bero på? Är det farligt?
MVH Mari

Hej Mari,

Ursäkta den långa väntetiden på svar. Det har varit många frågor om extraslag på hjärtat och vi upplyser alltid om att de i stort sett är helt ofarliga men känns obehagliga.

Orsaken är att det sker en "extra urladdning" i förmaken eller kamrarna som kommer för tidigt. Sinusknutan får börja om att laddas upp vilket leder till en paus. Under denna paus fylls hjärtat med lite mer inströmmande blod än normalt och nästa slag som kommer blir därför kraftigare. En större blodvolym pumpas ut än under jämn rytm.

Det känns i bröstet och uppåt halsen. Många är rädda att hjärtat skall stanna pga pausen.

Kan man öka pulsen något som t.ex genom att jogga, så brukar extraslagen försvinna. Har patienten en pacemaker kan man programera upp pulsen till 70 eller 80 i vila och ibland tar det bort extraslagen.

Tidigare behandlade vi extraslagen med mediciner som dock ofta gav biverkningar och de fungerade inte alltid.

Ev. kan Du pröva någon sk betablockare som Du kan läsa om t.ex i patient- FASS på internet.(Seloken, Tenormin,mm).

Ibland räcker det med att patienten får reda på att extraslag är normalt förekommande och är mycket sällan förenat med en hjärtsjukdom.

MVH

Thomas Fåhraeus
Pacemakerläkare i Lund

Läs mer i lexikon: 
Extrasystolier