Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Hej! När man "läser av" pacemakern kan man då se om det har varit episoder av flimmer eller fladder sedan senaste avläsningen? Vid fladder reagerar pacemakern på kammar eller- förmaksrytm? Min pacemaker är inställd att gå igång då pulsen går under 60b/min, men jag kan ibland räkna pulsen till 50b/min. Har en DDDR som säkerhet då jag har betablockare mot sinustakykardi. Har genomgått flera ablationer. ae

Hej!
När man "läser av" pacemakern kan man då se om det har varit episoder av flimmer eller fladder sedan senaste avläsningen? Vid fladder reagerar pacemakern på kammar eller- förmaksrytm? Min pacemaker är inställd att gå igång då pulsen går under 60b/min, men jag kan ibland räkna pulsen till 50b/min. Har en DDDR som säkerhet då jag har betablockare mot sinustakykardi. Har genomgått flera ablationer.
ae

Hej ae,

De flesta moderna pacemakrar de senaste åren visar om förmaksflimmer eller fladder har förkommit.Vid fladder slår pacemakern om sin funktion vill sk VVIR mode. vilket betyder att de fladdrande förmaken ej styr kamrarna längre utan en sk sensor upptäcker om pulsen behöver höjas. När förmaken går normalt igen kopplas förmasstyrningen på igen.
Ibland kan pulsen gå under 60/min men det behöver inte betyda något fel.Man kan programmera pacemakern så att den" går in så lite som möjligt" och pulsen får sjunka till 50 t ex innan pacemakern går in (hysteres) och stimulerar med 60/minut eller mer. Extraslag kan lura Dig om Du räknar pulsen.

Fråga om en funktion som heter hysteres är påkopplad vid nästa kontroll.

MVH

Thomas Fåhraeus
Lund