Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Hej. För några månader sen fick jag veta att jag har av-block 3. Det hela upptäcktes på en rutinkontroll och jag har inga som helst symtom över huvud taget. Läkarna tror, på grund av detta, att felet är medfött och att min kropp kunnat anpassa sig med tiden. Hur som helst rekommenderar de att jag opererar in en pacemaker. Jag är 18 år och skulle göra vad som helst för att slippa!... Min fråga är: Finns det verkligen INGENTING annat man kan göra istället för att operera in en pacemaker? Mediciner? Någon annan sorts operation där man slipper ha nån äcklig "sak" inne i kroppen resten av livet? Tack på förhand. / Linda

Hej.
För några månader sen fick jag veta att jag har av-block 3. Det hela upptäcktes på en rutinkontroll och jag har inga som helst symtom över huvud taget. Läkarna tror, på grund av detta, att felet är medfött och att min kropp kunnat anpassa sig med tiden. Hur som helst rekommenderar de att jag opererar in en pacemaker.
Jag är 18 år och skulle göra vad som helst för att slippa!...
Min fråga är:
Finns det verkligen INGENTING annat man kan göra istället för att operera in en pacemaker? Mediciner? Någon annan sorts operation där man slipper ha nån äcklig "sak" inne i kroppen resten av livet?
Tack på förhand.
/ Linda

Hej Linda,

Tack för Ditt brev. Jag har haft några patienter med medfött AV- block III och långsam puls. Det upptäcktes av en slump. Flickorna, i Din ålder, sade direkt som Du: NEJ,ALDRIG I LIVET. Eftersom de inte hade så mycket symptom (lite trötta, frusna, somnade framför TVn mm )så sade vi kom tillbaka om ett år. Den ena flickan kom tidigare då hon svimmade när hon gick på en buss. Svimningen skrämde henne och hon accepterade en pacemaker. Den andra flickan var symptomfri några år till, träffade en kille och ville ha barn. Killen tyckte hon skulle ha pacemaker och hon gick med på en inläggning av pacemaker.Jag minns att vi pratade mycket innan operationerna både med flickorna och föräldrarna. Vi tryckte inte på utan de fick vänta och välja tidpunkt.Tonåren gör många extremt känsliga för denna typ av operation.Bägge fick hög livskvalitet efter pacemakerinläggningen.
Är Du helt symptomfri? Bara några dagar efter operationerna kände dessa tjejer att livet börjat på nytt. De blev piggare, orkade mera, kunde vara uppe på kvällarna utan att bli för trötta. En hade ibland lätt yrsel som försvann. Även att de frös lätt försvann när blodcirkulationen blev bättre.De sade att de trodde livet skulle kännas så.

Patienter med medfött AV block III är sällsynt. Därför var det extra roligt hur denna lilla operation i stort sett gav flickorna en nytt liv som de uttryckte det. En ångrade att hon inte tog emot pacemakern tidigare.

Har Du en ganska normal puls över 55-60 sl/minut och inga symptom skulle jag personligen föreslå att Du väntar. Du bör gå på läkarkontroller och höra av Dig om Du blir sämre. Tyvärr finns ingen medicin som höjer Din puls.
Dessutom mediciner ger biverkningar, det är mycket sällan en pacemaker ger biverkningar.MVH Thomas Fåhraeus