Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Hej! min far var hos läkarn idag, han kollade bltr å det låg på 213/68 å pulsen var 39. Det började förra veckan då han kände sig lite yrslig å började att blöda näsblod. Min far är en pigg gammal man på 95 år å knappt vart sjuk i sitt liv, å bor hemma å klarar sig själv. Nu till frågan, är det dax för en pacemaker för hans del?? läkaren sa att han skulle fortsätta leva som vanligt å om han blev sämre så skulle han höra av sig, men jag tycker det är lite märkligt då hans bltr är så högt å pulsen så låg, känner mej orolig.... tacksam för svar! Dotter Monika..

Hej! min far var hos läkarn idag, han kollade bltr å det låg på 213/68 å pulsen var 39. Det började förra veckan då han kände sig lite yrslig å började att blöda näsblod.
Min far är en pigg gammal man på 95 år å knappt vart sjuk i sitt liv, å bor hemma å klarar sig själv.
Nu till frågan, är det dax för en pacemaker för hans del?? läkaren sa att han skulle fortsätta leva som vanligt å om han blev sämre så skulle han höra av sig, men jag tycker det är lite märkligt då hans bltr är så högt å pulsen så låg, känner mej orolig.... tacksam för svar! Dotter Monika..

Hej Monika,
Det övre systoliska blodtrycket är ju högt, jag vet inte om han fick någon medicin mot det.

Pulsen är för låg och läkaren kanske diskuterade pacemaker med din pappa? Du kan kanske kolla hans puls några gånger och räkna den vid handleden. Vet du inte riktigt hur man gör, kan du gå in på YouTube på internet och söka på "pulstagning" eller mitt namn "thomas fåhraeus", så får du en demonstration hur man tar pulsen.

Yrseln beror förmodligen på den låga pulsen. Man blir även trött av för långsam puls. Om du finner att din pappas puls ligger under 45-50 slag/ minut så tycker jag att han bör få en pacemaker. Man kan då också enklare behandla hans höga blodtryck med t ex en sk betablockare, som hans läkare känner till.

Din pappas höga ålder är inga problem, vi lägger in pacemakrar ibland på 100- åringar!

Lycka till
Med vänlig hälsning,
Thomas Fåhraeus
Lund

Läs mer om ämnet: 
Symptom på långsam puls