Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Hej. Min dotter på 12 år har gjort 24 timmars ekg och fått konstaterat att hon har AVBlock 2 nattetid. Hon har svimmningskänningar OFTA under dagarna men doktorerna säger att det är nya rön nu och att man inte sätter in PM nu men hade det varit för 4 år hade det varit läge... Vad gör vi? Hon går hem från skolan nästan varje vecka pga yrsel och vågar knappt somna på kvällen. Hennes största bekymmer nu är om hon kan åka till Liseberg. Tacksam för svar!!! Orolig mamma!

Hej.
Min dotter på 12 år har gjort 24 timmars ekg och fått konstaterat att hon har AVBlock 2 nattetid. Hon har svimmningskänningar OFTA under dagarna men doktorerna säger att det är nya rön nu och att man inte sätter in PM nu men hade det varit för 4 år hade det varit läge... Vad gör vi? Hon går hem från skolan nästan varje vecka pga yrsel och vågar knappt somna på kvällen. Hennes största bekymmer nu är om hon kan åka till Liseberg. Tacksam för svar!!! Orolig mamma!

Hej orolig mamma,

Som du vet är pacemakerbehandling aktuell när man har en symptomgivande långsam puls.Generellt sett är hjärtläkarna återhållsamma med att sätta in pacemaker på barn. Det gäller framför allt barn under tio år. Barnet växer snabbt och elektroderna måste läggas i slingor, vilket numera inte är något problem.
Förut skavde pacemaker ofta hål på huden och en infektion tillstötte. Dagens pacemakrar är dock mycket mindre och tunnare så den risken är också eliminerad.

AV block II kan yngre människor ha normalt nattetid av typen Wenchebach- block. (har du hört det ordet ?) Den andra typen av AV-block II kallas Mobitz typ II och betraktas som farligare då det kan leda till totalt block grad III. Har dottern Mobitz typ II skulle jag själv lägga in en pacemaker.

Ur min egen synvinkel så är 24- timmars EKG avgörande. Har din dotter AV- block II typ Wenchebach dagtid och det inträffar så ofta, att hon nästan dagligen har yrsel och svimningskänsla,och EKG då visar upprepade blockeringar, då skulle jag föreslå en pacemaker. Däremot är EKG normalt dagtid och hon ändå har yrsel och svimningskänsla, då kan det vara andra faktorer som spelar roll t.ex lågt blodtryck.

I Lund skulle vi nog lägga in henne ett par dagar med sk telemetriövervakning. Man kopplar en EKG sändare på henne och hon kan vara uppe och leka. Ev. symtom kan då snabbt bedömmas med hjälp av EKG- övervakningen.

De nya rön dina läkare nämner känner jag inte till, men om det finns en svimningsrisk t.ex. när hon cyklar, så kan det leda till allvarliga konsekvenser. Försämrad överledning i AV-noden i tonåren brukar inte förbättras vad jag lärt mig, snarare försämras. Så sammanfattningvis visar EKG långsam puls pga upprepade AV-block och dottern börjar få yrsel och svimningskänsla samtidigt, då skulle jag lägga in en pacemaker. Om, mot förmodan, AV- blocket försvinner med åren, är det lätt att ta bort hela pacemakersystemet om man från början lägger in skruvelektroder.

Allt detta är min egen åsikt och jag har ju inte sett patienten. Läkarna har säkert diskuterat henne noggrant.

MVH
Thomas Fåhraeus
Överläkare
Lund