Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Hej! Min 12-årige son har AV-block III och ska om ngt år få en pacemaker. Den största farhågan han har i dagsläget är om den kommer att synas. Vi har sökt efter bilder med barn med pacemaker men ej funnit ngr.Syns dosan tydligt? Tack på förhand!

Hej! Min 12-årige son har AV-block III och ska om ngt år få en pacemaker. Den största farhågan han har i dagsläget är om den kommer att synas. Vi har sökt efter bilder med barn med pacemaker men ej funnit ngr.Syns dosan tydligt?
Tack på förhand!

Hej och tack för din fråga.

Pacemakern kommer att synas lite men hur mycket beror på hur tunn eller kraftig din gosse är över bröstet/nykelbenet. Pacemakern har en relativt mjukform och är i storlek som 2-3 femkroner ihop,kan skilja lite beroende vilket fabrikat erat sjukhus andvänder. De flesta barn som jag träffar på mottagningen glömmer ofta av att de har en pacemaker efter ett tag. I början ömmar det lite och de flesta upplever det lite obehagligt att ta på den tex när man duschar. Oftast är det föräldrarna som är mest oroliga medan barnen är relativt opåverkade av själva pacemakern och ser det ofta som positivt att de mår bättre än innan de fick sin pacemaker.Din kille ska leva som vanligt med sin pacemaker och vara lika aktiv som andra barn. Vi har många pacemakerbarn som är aktiva inom sport med tex brottning och andra hårt fysiska aktiviteter. Hoppas mitt svar kan lugna er lite. Det finns en bild i våran information som ni kan titta på och som visar lite på hur det ser ut på en äldre person.

Lycka till
MVH
Maria Hesselstrand

Läs mer om ämnet: 
Broschyren Att leva med pacemaker