Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Är det OK att sätta sig på en buss till tex Paris, med 1 övernattning längs vägen? Med stödstrumpor och Warantabletter.... Hur stor är risken att få på proppar?

Hej!
Lite frågor ang resor, så här i semestertider.
Jag känner fysiskt och intuitivt att min kropp inte mår bra av att flyga, pga förmaksflimmer, andra arytmier och av-block III.
Är det OK att sätta sig på en buss till tex Paris, med 1 övernattning längs vägen?
Med stödstrumpor och Warantabletter.... Hur stor är risken att få på proppar? Hur långt och länge kan man sitta still i en buss, bil, tåg utan att risken för proppar ökar?
Häls Susanna

Hej Susanna,

Några hjärtpatienter mår inte bra av att flyga. Det kan bero på olika faktorer som t.ex att de är oroliga för att få hjärtklappning eller att de har svårt att få tillräckligt med syre då syrgashalten är något lägre i flygplanet på hög höjd. Benen kan svullna upp pga sämre cirkulation vid mycket stillasittande.

Åka buss kan ge en större trygghet. Med Warantabletter och stödstrumpor tror jag inte att Du behöver vara orolig för att få någon blodpropp. Några människor tar salicylpreparat i förebyggande syfte.

Din sista fråga tror jag inte att det finns några vetenskapliga studier på. Proppar kommer ju främst vid långa resor och där man har små möjligheter att röra benen.

Det är alltid klokt att försöka röra benen lite då och då så att blodcirkulationen förbättras.

Blodproppar behöver du inte vara rädd för med Waran utan njut av resan.

Med vänlig hälsning,

Thomas Fåhraeus
Lund