Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Hej, jag undrar varför det står att flygplatsers säkerhetskontroller är ofarliga? Jag flög för första gången julen 2007, hade opererat mig i sep samma år. Personalen på Arlanda sade ingenting, det pep inte ens när jag passerade kontrollen, detsamma gällde i Paris CdG. Men när jag skulle flyga ut ur Los Angeles LAX, pep kontrollen, och personalen visade mig åt sidan. Där förklarade jag artigt att jag hade pacemaker och att det nog var därför det pep. Kvinnan hämtade en man från personalen som skällde ut mig om att det var jättefarligt och att om det skulle hänt mig något skulle det inte vara bra för LAX. Han sade till mig att jag hädanefter MÅSTE gå igenom handikappkontrollen och fick absolut inte gå igenom magnetkontrollen utan skulle alltid bli kroppsvisiterad. Undrar bara varför han skulle informera mig om risken, om det nu var helt ofarligt? Självklart tänker de på flygplatsens "utseende" och att de inte får ta några som helst risker, men han var väldigt mån om att jag mådde bra och att pacemakern fungerade som den skulle. Han var alltså orolig både för LAXs skull, men även för min hälsa.

Hej,

jag undrar varför det står att flygplatsers säkerhetskontroller är ofarliga?

Jag flög för första gången julen 2007, hade opererat mig i sep samma år. Personalen på Arlanda sade ingenting, det pep inte ens när jag passerade kontrollen, detsamma gällde i Paris CdG. Men när jag skulle flyga ut ur Los Angeles LAX, pep kontrollen, och personalen visade mig åt sidan. Där förklarade jag artigt att jag hade pacemaker och att det nog var därför det pep. Kvinnan hämtade en man från personalen som skällde ut mig om att det var jättefarligt och att om det skulle hänt mig något skulle det inte vara bra för LAX. Han sade till mig att jag hädanefter MÅSTE gå igenom handikappkontrollen och fick absolut inte gå igenom magnetkontrollen utan skulle alltid bli kroppsvisiterad.

Undrar bara varför han skulle informera mig om risken, om det nu var helt ofarligt?
Självklart tänker de på flygplatsens "utseende" och att de inte får ta några som helst risker, men han var väldigt mån om att jag mådde bra och att pacemakern fungerade som den skulle. Han var alltså orolig både för LAXs skull, men även för min hälsa.

Hej,

Detta är ju en intressant aspekt. Som Du vet så är USA extremt noga med att varna för allt som även teoretiskt skulle tänkas kunna bli farligt.En orsak är möjligheterna att stämma aktuell representant eller företag på svindlande belopp om något skulle hända, som man inte varnat för. Titta på ett nöjesfält i USA. Alla nöjesmaskiner har varningar till alla hjärtpatienter och även ryggpatienter för att något kan inträffa!

Jag tror inte att LAX flygplats har mer sofistikerade vapenkontroll-system än i Europa. Metallföremål identifieras med olika typer av elektromagnetisk skanning dvs pacemakern träffas av magnetfält under ett par sekunder. Detta skadar inte pacemakern och patienten kan känna det som oregelbunden puls under någon sekund.

Det viktiga är att gå igenom bågarna direkt och inte stanna mellan dem. Den handhållna detektorn skall inte läggas på pacemakern.

Man kan inte säga att det är 100% säkert att gå igenom en vapenkontroll på samma sätt som att det inte är helt säkert att passera ett stöldlarm i affärer. Enligt min åsikt är stöldlarmen lömskare då de bl a sänder ut pulserande skanningimpulser som lurar pacemakern att registrera att hjärtat slår normalt (vissa modeller). Pacemakerstimuleringen inhiberas dvs uteblir. Återigen passera bågarna snabbt.

Det positiva i din historia är att LAX-personalen undrade hur Du mådde efteråt.

Som Du förstår finns det väldigt mycket att skriva om angående detta intressanta ämne. Jag hinner inte mer men är Du intresserad så surfa på internet så hittar Du säkert mycket teknisk information och synpunkter.

Vi kanske skulle upplysa våra kära pacemakerpatienter att i USA bör de säga ifrån att de har pacemaker innan de passerar vapenkontrollen.

Hör gärna av Dig igen om Du hittar något intressant!

Med vänlig hälsning,

Thomas Fåhraeus
Lund

Läs mer i lexikon: 
EMI