Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Hej! Jag undrar om det brukar bli problem vid eller efter mammografiundersökning? Jag var på en sådan för några dagar sedan. Det gjorde väldigt ont vid undersökningen, men dom sa inget om det. Men jag tycker jag har fått ont efteråt. Kan det påverka funktionen av pacemakern? Tacksam för svar snart, oroar mig för detta. Hälsningar Gusti

Hej! Jag undrar om det brukar bli problem vid eller efter mammografiundersökning?
Jag var på en sådan för några dagar sedan. Det gjorde väldigt ont vid undersökningen, men dom sa inget om det. Men jag tycker jag har fått ont efteråt. Kan det påverka funktionen av pacemakern? Tacksam för svar snart, oroar mig för detta.

Hälsningar

Gusti

Hej Gusti,

Vid mammografi av "pacemakerbröstet" brukar man klämma och flytta pacemakern lite för att all bröstvävnad skall komma med på bilden. Det gör nog ont som du skriver. Hos en del kvinnor sjunker inte pacemakern ner så långt att man behöver maka på den.
Har Du ont i flera veckor efteråt kan en extra kontroll vara bra att göra. Pacemakerfunktionen skall inte påverkas om man inte varit alltför hårdhänt så att elektroderna skadats. Dosan brukar tåla ganska mycket våld.

MVH

Thomas Fåhraeus
Lund.