Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Hej! Jag undrar om det är vanligt att pacemakern orsakar hjärtsvikt (hjärtat blir osynkat). I min mans fall så säger de att det inte finns någon annan orsak. Jag känner mig lite besviken över att vi inte fick någon information om detta.Nu är han jättedålig och när han gjort årlig pacemakerkoll så ser dom ju bara att hjärtat slår i den takt det ska, inte att det försvagas. Någon som har erfarenhet av detta?

Hej!
Jag undrar om det är vanligt att pacemakern orsakar hjärtsvikt (hjärtat blir osynkat). I min mans fall så säger de att det inte finns någon annan orsak. Jag känner mig lite besviken över att vi inte fick någon information om detta.Nu är han jättedålig och när han gjort årlig pacemakerkoll så ser dom ju bara att hjärtat slår i den takt det ska, inte att det försvagas.
Någon som har erfarenhet av detta?

Hej,
Pacemakerbehandling är ju en konstgjord stimulering av hjärtat, i många fall livräddande. Under 40 år har man lagt elektroder i eller vid höger kammare och i vissa fall i förmaket. Stimuleras höger kammare kommer kammarsammandragningen att bli asynkron då det tar några millisekunder innan den elektriska impulsen kommer över till vänster kammare. I ett friskt hjärta spelar nog inte detta så stor roll, men i ett skadat hjärtat kan man med åren se en försämring inträffa.Förmodligen har cirka 90 % av Sveriges pacemakerbärare högerkammarpacing. Det är få som utvecklar hjärtsvikt. Det är så få att vi inte talar om att hjärtsvikt kan inträffa ffa om de inte har en annan hjärtsjukdom. Många "friska"människor har sk grenblock i hjärtat på höger eller vänster sida. Du kan läsa om grenblock på denna webbsida. Grenblock ger ungefär samma bild som pacemakerstimulering dvs en kammare i taget slår.
Man får ju prioritera och att hjärtat slår är naturligtvis viktigare än något annat. EKO undersökning ger ofta klara besked om hjärtats tillstånd och pumpkraften. Är EKO normalt kan det vara något annat bakom din mans syndrom.Vid svår hjärtsvikt kan man numera lägga in en elektrod intill vänster kammare plus en högerkammareelektrod. Hjärtat stimuleras då från två håll och kammarkontraktionen blir synkron.
Denna inläggning av vänsterelektroden är svårare och alla sjukhus gör det inte. Du kan diskutera detta med er läkare.
Lycka till
Thomas Fåhraeus
Lund