Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

hej jag tänkte fråga lite angående infektion i pacemakerficka?

hej! jag fick en pacemaker för ett årsedan nu på vänster sida men fick en infektion i augusti med väldigt hög feber och en stor svullnad över pm och kunde inte röra armen. men alla blodproverna såg bra ut? så dom beslöt för att ta ut hela systemet och tog blododling ur fickan men fick inget svar på bakterie men efter op fick gå jag på delacin i några dagar. efter 5 veckor inlagd på sjukhus beslöt dom för att sätta in pm fast då på höger sida. och samma kväll efter operationen märkte dom att ena elektroden var lös så fick åka in på op dagen efter. sen gick det ca tre veckor så hade jag svag feber som låg på 38 grader i några dagar. så var inne på sjukhuset igen och kollade mig och blodproverna såg bra ut som innan men läkaren beslöt att de var en ny infektion igen som var på väg att svullna upp.

Denna gången när dom tog ut systemet fick dom svar på odlingen. har för mig att de var (resistenta stafylokocker)som satt på spetsen på ena elektroden. så dom beslöt att jag fick vancomycin intravinöst i ett par dagar. efter ca 7 veckor beslöt dom om att jag måste ha systemet igen så dom satte in pm nu för tre veckorsedan på vänster sida brevid där den satt första gången. och nu har jag haft feber igen i 9 dagar med feber runt 38 grader. och är just nu inne och kollar mig för fullt men alla blodprover ser bra ut som vanligt. men är öm över pacemakern och kan inte säga om de är svullet riktigt än för dom satte den längre in denna gången. och armhålan är jag lite öm i också.

min fråga är då om jag inte tål pacemakern? eller är den bakterien så svår att få bort? hur ska jag göra? tack på förhand!

Hej

Vilken otur du haft. Det kan verkligen vara svårt ibland att få bukt med infektionerna. Ju fler operationer det blir ju större är risken att drabbas med fler infektioner. Det är också svårare att få läkningen att fungera när man har ett "främmande föremål" i kroppen där bakterierna gärna placerar sig. Dina läkare har gjort rätt i att ta bort systemet för att försöka få bort bakterierna men förstår också att du är i behov av din pacemaker pga långsam puls. Att du har fått en svullnad igen kan bero på att det gamla stället har fått en ärrvävnad efter förra ingreppet där pacemakern satt vilket ger en sämre blodförsörjning och läkning. Det är positivt att de hittade vilka bakterierna det var så att de kan behandla med rätt antibiotika. Det kan ta tid och det är viktigt att du är observant på feber och ev att såret börjar värka och vätska igen. Ge inte upp det brukar ge sig till slut men ofta med en lång antibiotika behandling.

Mvh
Maria
Pacemakersjuksköterska