Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Hej Jag ska bli elektriker Om jag får en strömstöt påverkas min pacemaker ?

Hej Jag ska bli elektriker Om jag får en strömstöt påverkas min pacemaker ?

Hej,

Ja, ström genom kroppen kan tillfälligt påverka pacemakern så länge strömmen passerar genom kroppen. När den bryts fungerar pacemakern normalt igen. Om Du påverkas eller ej beror på om Du är mer eller mindre pacemakerberoende eller ej. Många pacemakerbärare har ju ofta en normal hjärtverksamhet långa stunder.

Mycket stark ström skulle kunna skada komponenterna i pacemaker och naturligtvis Dig själv. Ett akut sjukhusbesök bör göras då hjärtat kan råka ut för oregelbunden rytm som måste behandlas.

Som blivande elektriker med pacemaker bör Du också läsa på ämnet: EMI (elektromagnetisk interferens) som kan påverka pacemakern.

Med vänlig hälsning,

Thomas Fåhraeus
Pacemakerläkare i Lund

Läs mer i lexikon: 
EMI
Läs mer om ämnet: 
Leva med pacemaker