Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Hej! Jag har varit på min första pm-kontroll, opererades i somras. Pacemakern visade att den jobbat 9% i förmaket och 0,4% i kammaren, under ca 3 månader.Betyder det att jag också har någon form av av-block? Jag fick min pacemaker pga "trött" sinusknuta. Jag är en relativt vältränad kvinna, 51 år, som joggar 3-4 gånger i veckan.

Hej! Jag har varit på min första pm-kontroll, opererades i somras. Pacemakern visade att den jobbat 9% i förmaket och 0,4% i kammaren, under ca 3 månader.Betyder det att jag också har någon form av av-block?
Jag fick min pacemaker pga "trött" sinusknuta.
Jag är en relativt vältränad kvinna, 51 år, som joggar 3-4 gånger i veckan.

Hejsan,

Sjuk sinusknuta kan bero på en tidigare eller pågående sjukdom i hjärtat t ex en inflammation. Den kan även drabba AV-noden. Några läkare anser att man bör misstänka att dessa patienter har en sk binodal sjukdomen dvs både sinus- noden och AV- noden kan vara skadade. Nu för tiden lägger man ju inte enbart en förmakselektrod utan nästan alltid även en kammarelektrod för säkerhets skull vid sjuk sinusknuta.

Men stimulerar kammarelektroden endast 0,4 % skulle jag inte vara bekymrad. Ibland har man extraslag på kammaren som pacemakern inte registrerar (känner av) och då sker en kammarstimulering trots att den inte behövs.

Jag tror inte att du har AV- block av någon grad, pacemakern borde ha stimulerat kamrarna betydligt mera i så fall.

Träna på du och hoppas att du blivit bättre med pacemakern!

Mvh
Thomas Fåhraeus
Bjärred, Lund

Läs mer i lexikon: 
AV-block