Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Hej! Jag har några frågor det är så att jag har haft lite problem med mitt hjärta det brukar börja slå jätte konstigt när jag lägger mig ner men även ibland när jag är aktiv, det känns jätte obehagligt och jag får som ett tryck över bröstet. Jag har gjort ett långtids EKG på två dygn och då kände jag inte ens av det jag annars brukar uppleva men trots det så syntes det ändå lite konstigheter på EKG:et i form av AV-Block I och AV-Block II. Min husläkare förklarade inte så mycket om detta men han har skickat remiss till en kardiolog. Jag är jätte orolig och har därför suttit timmar framför google i ett försök att hitta trovärdig information om Av-block jag har kommit fram till att det alltså finns två sorter av AV-Block II, den ena klassas ofarlig och den andra kräver pacemaker behandling. Har jag fattat rätt? I så fall undrar jag om den typen som klassas ofarlig alltid är ofarlig? Har jag den andra typen är det så att alla med den typen får pacemaker? Är det troligt att jag behöver en pacemaker? Här är lite snabbinfo om mig ifall det skulle hjälpa till att ge ett bra svar, vet ju inte riktigt vilken info som behövs. Jag är 17 år, har normalt blodtryck, ingen har svarat på om min puls är normal så det vet jag inte, är normalviktig(56kg och är 167cm lång) men jag är inte alls vältränad. Tacksam för svar!

Hej!
Jag har några frågor det är så att jag har haft lite problem med mitt hjärta det brukar börja slå jätte konstigt när jag lägger mig ner men även ibland när jag är aktiv, det känns jätte obehagligt och jag får som ett tryck över bröstet. Jag har gjort ett långtids EKG på två dygn och då kände jag inte ens av det jag annars brukar uppleva men trots det så syntes det ändå lite konstigheter på EKG:et i form av AV-Block I och AV-Block II. Min husläkare förklarade inte så mycket om detta men han har skickat remiss till en kardiolog. Jag är jätte orolig och har därför suttit timmar framför google i ett försök att hitta trovärdig information om Av-block jag har kommit fram till att det alltså finns två sorter av AV-Block II, den ena klassas ofarlig och den andra kräver pacemaker behandling. Har jag fattat rätt? I så fall undrar jag om den typen som klassas ofarlig alltid är ofarlig? Har jag den andra typen är det så att alla med den typen får pacemaker? Är det troligt att jag behöver en pacemaker?
Här är lite snabbinfo om mig ifall det skulle hjälpa till att ge ett bra svar, vet ju inte riktigt vilken info som behövs. Jag är 17 år, har normalt blodtryck, ingen har svarat på om min puls är normal så det vet jag inte, är normalviktig(56kg och är 167cm lång) men jag är inte alls vältränad.

Tacksam för svar!

Hej!

Du kanske har läst på vår webbsida under "Fördjupningar" om "AV-nodsblockeringar". Här presenteras de olika AV-blocken, som du nog redan kan. Du skriver inte vilken typ av AV- block II du har, ett kallas för WENCHEBACHS block och det andra "farligare" AV-II blocket för MOBITZ TYP II.Du kan läsa på sidan om skillnaden.

För några år sedan sade man att AV-block II med Wenchebacks-blockering inte behövde ha pacemaker. Friska yngre försökspersoner kunde uppvisa då och då ett Wenchebachs-block i t ex vila och under sömn.Pacemaker var inte aktuell för dem. Ingen i studien hade Mobitz typ II blocket.

Under senare år har man ändrat uppfattning om Wenchebachs- block. En engelsk rapport från år 1991 och senare 2004 visade att Wenchbachsblocken inte är helt ofarliga och pacemaker rekommenderas (Shaw och medarbetare). Emellertid var detta på äldre patienter över 45 år. Men har du symtom och man ser att du då har AV blockering bör du förses med en pacemaker som gör dig frisk.

Risken är ju att AV - block II plötsligt går över i AV-block III som kan medföra att hjärtat stannar till en kortare eller längre stund och man kan svimma och ibland krävs återupplivning. Emellertid har hjärtat reservsystem under AV- noden och man kan få en sk ersättningspuls, som många får när ett AV-block III börjar debutera.

Du skriver att det känns "jätteobehagligt",du får tryck i bröstet och hjärtat slår konstigt. Har du fått yrselanfall eller varit nära att svimma? Bandspelar-EKG brukar ofta vara normalt om man bara får symptom t ex några gånger i månaden. Det finns andra EKG-inspelningsapparater som kan spela in hjärtrytmen som man bär runt halsen. När du känner symptom trycker du på en knapp och din hjärtrytm spelas in som ett EKG som läkaren senare kan titta på. Den apparaten kan man ha flera veckor. Man kan också operera in en liten USB-liknande apparat alldeles under huden en sk "loop recorder" som du också kan läsa om här på webbsidan. Du kan också genomgå en test som heter elektrofysiologisk undersökning där man mäter med en elektrod kring AV-noden exakt var ditt block sitter. Du kan läsa om undersökningen på internet.

Så kontakta din läkare och fråga vilket block du har av de två AV- blocken. Vill du skriva hit igen, förklara mer noggrant dina symptom. (Mobitz typ 2 är alltid en pacemakerindikation). Vid Wenchebachsblock kan man ibland vänta och se lite. De flesta pacemakerläkare vill mycket ogärna lägga in pacemakrar på barn och ungdomar om det inte är absolut nödvändigt. Det är möjligt att man kan vänta om du har den godartade typen men följa dig noga.

Jag vet av egen erfarenhet hur svårt det är att övertala ffa flickor i din ålder att de måste ha en pacemaker. De tänker mycket på ärret i huden efter operationen och att pacemakern kanske syns, saker som är viktiga för dem, trots att de har ett allvarligt fel i hjärtat som lätt kan botas med en pacemaker.

I några fall har jag kunnat vänta ett par år men så svimmar de kanske och är tacksamma att få en pacemaker så fort som möjligt.De märker genast att alla symtom försvinner och är jätteglada över att ha blivit friska med en normal puls. Det är jättebra att du skall komma till en kardiolog! Skriv igen till oss om du har kompletterande uppgifter eller frågor.

Lycka till!
Med vänlig hälsning
Thomas Fåhraeus
Lund