Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Hej Jag har en liten snabb fråga men först förklara vad jag har för fel :) Jag har medfött hjärtfel och har genomgått både ballongsprängning och transposition men fick min första pacemaker när jag var 5 år pga hjärtflimmer (nu är jag 25) och när jag var mindre så fick jag inte bada i en bubbelpool, det stod en skylt att man skulle undvika det om man hade pacemaker.. Men det var ju som sagt för 20 år sen (tekniken går frammåt :), och 2005 fick jag en Medtronic SSIR E2SR01 inopererad. Borde det gå bra att bada bubbelpool med motorerna igång? eller ska jag helt och hållet undvika det? vad är riskerna, kan det ställa om pacemakern helt och hållet? Pacemakern är igång över 99% och jag har en egen puls på ~30 sl/min (som jag uppfattat det, och då mår jag inte alls så bra) MVH // Jonas

Hej

Jag har en liten snabb fråga men först förklara vad jag har för fel :)
Jag har medfött hjärtfel och har genomgått både ballongsprängning och transposition men fick min första pacemaker när jag var 5 år pga hjärtflimmer (nu är jag 25) och när jag var mindre så fick jag inte bada i en bubbelpool, det stod en skylt att man skulle undvika det om man hade pacemaker.. Men det var ju som sagt för 20 år sen (tekniken går frammåt :), och 2005 fick jag en Medtronic SSIR E2SR01 inopererad.
Borde det gå bra att bada bubbelpool med motorerna igång? eller ska jag helt och hållet undvika det? vad är riskerna, kan det ställa om pacemakern helt och hållet?

Pacemakern är igång över 99% och jag har en egen puls på ~30 sl/min (som jag uppfattat det, och då mår jag inte alls så bra)

MVH // Jonas

Hej Jonas,

Som Du vet har i stort sett alla elektriska apparater ett slags elektromagnetiskt fält omkring sig som försvagas snabbt med avståndet. Det kan interferera med pacemakern och kallas EMI som Du kan läsa om på denna webbsida.

Detta fält kan påverka Din pacemaker så att den tillfälligt stannar en kort stund eller går fort eller "hackar". Allt beror på hur nära Du är den elektriska motorn i pumparna i poolen.

I vattnet skall det ju inte förekomma någon elektricitet, det vore livsfarligt även för en icke pacemakerbärare.
När Du ligger i poolen och mår utmärkt är allt OK, men blir Du dålig med kanske låg puls, skall Du gå upp och då går pacemakern som vanligt igen.

Säkerhetsavståndet är svårt att säga men några decimeter bör vara tillräckligt. Kanske finner Du att på vissa ställen går det bra att bada på, andra platser mår Du inte bra vid. Jag tror dock att Du kan bada i hela poolen, motorn sitter väl inte klistrad på poolen.

Kraftiga vattenstrålar på pacemakern skakar om den och du får då högre puls om Din sensor är påkopplad.

Lite att tänka på men jag kan trösta Dig med att en plastanka att leka med är helt ofarligt!

Lycka till. MVH THOMAS FÅHRAEUS, LUND