Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Hej, jag har en liten fråga: Är det vanligt att man har fel på både AV- och Sinus-noden (tex. AV-block och sjuk sinusknuta)? Hänger dessa problem i hop eller är det bara ett sammanträffande om man har båda? Tack! /Carro

Hej, jag har en liten fråga: Är det vanligt att man har fel på både AV- och Sinus-noden (tex. AV-block och sjuk sinusknuta)? Hänger dessa problem i hop eller är det bara ett sammanträffande om man har båda?
Tack! /Carro

Hej,

Jag tror inte man har någon exakt siffra på detta.Förra året fick cirka 34 % pacemaker pga sjuk sinusknuta mot cirka 30 % pga av AV block. Många som får pacemaker har ju långsamt förmaksflimmer som kan ha startad pga sjuk sinusknuta. En del läkare kallar sjukdomar i sinusknutan och eller/ i AV knutan för sk binodal sjukdom, dvs i många fall drabbas bägge knutorna. En orsak kan vara inflammation i hjärtmuskeln eller andra sjukdomar som skadat t ex förmaken.
Olika diagnoser kan Du se om Du söker på ordet "svenska pacemakerregistret" på t ex diagnoser. På sid 21 står diagnosernas fördelning.

MVH
Thomas Fåhraeus
Lund